Putinova „pomalá“ válka štve čínské komunisty. Kazí jim byznys

Čína je stále více nespokojená s tím, že Putinovo Rusko nedokáže rychle ukončit válku na Ukrajině. Sankce a válčení totiž ohrožují byznys čínských firem.

Putinova „pomalá“ válka štve čínské komunisty. Kazí jim byznys
Čínští komunisté v roce 2021 slavili sto let od svého založení, ilustrační foto | Shutterstock.com

Komunisté v Pekingu sice navenek podporují Vladimira Putina ve válce proti Ukrajině a opatrně kritizují i Západ a NATO, že konflikt podporují, z bývalé říše středu ale zaznívá stále zřetelnější kritika toho, že ruský diktátor nedokázal rychle porazit ukrajinský režim. Válka, jež negativně ovlivňuje globální byznys, totiž poškozuje čínské obchodní zájmy. Navíc ukazuje slabost ruského partnera, což obecně snižuje prestiž čínských firem. 

Ojedinělou kritikou nešetřil bývalý čínský velvyslanec v Kyjevě Kao Jü-šeng, když hovořil o tom, že Rusko vyjde ze současného válečného dobrodružství výrazně oslabeno. K revitalizaci Ruska, jak ji slibuje Putin, přitom vůbec nedochází, měl si postěžovat na semináři pořádaném Čínskou akademií sociálních věd, uvedla agentura Bloomberg.

Současnou válku na Ukrajině označil za nejdůležitější mezinárodní událost od konce studené války. Neschopnost Ruska vyhrát bleskovou válku, jak si Putin původně naplánoval, ukazuje, že síla Ruska na mezinárodní scéně upadá. Peking dosud tvrdil, že válku nepodporuje, nicméně ruské důvody pro invazi nerozporoval. 

Oficiálně asijští diplomaté stále razí politiku neomezené spolupráce s Ruskem. Množí se ale obavy, že by větší hospodářská pomoc pro Kreml znamenala uvalení západních sankcí a poškození čínské ekonomiky. Peking si nemůže dovolit být ekonomicky stejně izolovaný jako Moskva, zní neoficiálně z Číny. 

Peking z války nemá nic

Také děkan Institutu mezinárodních vztahů na prestižní Univerzitě Čching-chua v Pekingu Jen Süe-tchung prohlásil, že válka nepřináší nic dobrého a Rusku znemožňuje mít jakýkoli globální vliv. I pro Čínu to znamená pouze ztráty a škody, výhody žádné. Podobně kriticky se vyjádřil i v americkém časopise Foreign Affairs. 

Ve stejném duchu hovoří i britský ministr obrany Ben Wallace. Pro Čínu se Rusko stává „nepohodlným přítelem“, jenž už není ve světě vnímán s respektem. Británie pozoruje, že s protahováním války a čekáním na vojenský úspěch začíná asijské největší ekonomice s Kremlem docházet trpělivost.

Čína nedodává zbraně ani potraviny pro těžce zkoušené ruské vojáky, čehož se mnozí západní pozorovatelé na začátku konfliktu obávali. Největší čínský výrobce dronů DJI dokonce na konci dubna zastavil své podnikání v Rusku. Čína také neposkytla Rusku náhradní díly pro civilní flotilu letadel, jež Moskva zabavila západním leasingovým společnostem.

„Čína považuje nestabilitu za škodlivou pro podnikání,“ zdůraznil britský ministr s tím, že čínské vedení je z chování Putina v rozpacích. Británie připomenula, že Ukrajinu nepodporuje jen takzvaný Západ, ale také ekonomicky silné země, jako je Japonsko, Jižní Korea nebo Katar. I to znamená pro Peking diplomatickou prohru. 

Připomíná se i to, že vztah Ruska a Číny není ideální, protože obě země soupeří o vliv v řadě regionů světa, jako je arktická oblast, Střední Asie, země v Africe. Čína se v posledních letech snažila zvýšit svůj vliv i ve Venezuele a na Kubě, u tradičních spojenců Ruska.