Putin nasadil jaderné ponorky. Špiclují až u amerických břehů

Rusko obnovuje taktiku z éry Sovětského svazu a snaží se zastrašit svět svými jadernými ponorkami.

Putin nasadil jaderné ponorky. Špiclují až u amerických břehů
Uvedení ruské jaderné ponorky do služby v přístavu Severodvinsk v květnu 2021. | foto Shutterstock.com

I když vývoj války na Ukrajině ukazuje, že Rusko nemá potřebnou sílu konflikt v řádu měsíců vyhrát, i nadále má dostatek zbraní na zastrašení svých potenciálních nepřátel. Ukazuje se to zejména v nasazení jaderných zbraní na ruských ponorkách. 

Je to stejná taktika, jakou praktikoval Sovětský svaz během studené války na světových oceánech a mořích. „Existují jasné známky toho, že Rusko poslalo jaderné ponorky od pobřeží USA až po Středozemní moře,“ řekl ředitel Institutu ruských námořních studií (RMSI) Michael Peterson pro americký týdeník Newsweek. Institut se zaměřuje na studium ruských vojenských kapacit na moři a je součástí americké námořní akademie na Rhode Islandu.

Kreml kopíruje taktiku Sovětů, kdy sovětští vůdci do blízkosti hranic členských zemí NATO rozmístili ponorky s jadernými hlavicemi, aby mohli zaútočit v případě rozpoutání konfliktu, zdůraznil Peterson. 

Souhlasí s tím, že pro americkou bezpečnost je současné putinovské Rusko výraznou hrozbou. Také generál amerického letectva Glen VanHerck varoval před rozmístěním nejmodernějších ruských jaderných ponorek třídy Severodvinsk v blízkosti Spojených států.

Aktivita ruského námořnictva narůstá

Američtí vojenští představitelé varují před rostoucí aktivitou ruského námořnictva od začátku války na Ukrajině. Je aktivní i v blízkosti pobřeží USA, ale také ve Středozemním a Černém moři. „Ruská doktrína je velmi jasná. Pravděpodobně zaútočí na Spojené státy v případech, kdy to považují za nutné,“ varoval Petersen. 

I když má Čína v současnosti mnohem větší námořnictvo než Rusko, z pohledu podmořského boje je pro Washington největším protivníkem právě Moskva. Putin už v roce 2017 rozhodl o tom, že se musí do roku 2030 zvýšit schopnost provádění námořních operací ruským námořnictvem. Kromě odstrašující funkce má jít také o možnost „trestat“ zahraniční agresi. Kreml počítá s tím, že použije přesné zbraně dlouhého doletu a potenciálně i jaderné hlavice. 

Rusko má jednu z největších flotil ponorek na světě. Celkově disponuje sedmi desítkami ponorek, z toho jich je 29 na jaderný pohon. Amerika má k dispozici 68 plavidel a všechna jsou jaderná. V absolutních číslech je na prvním místě Čína se 78 aktivními ponorkami, ale jen dvanáct z nich pohání jaderné palivo.

Peterson varuje hlavně před tím, že ruské námořnictvo má ve své vojenské doktríně „vysokou úroveň připravenosti k akcím, včetně úderů na kriticky důležité nepřátelské cíle“, a proto by mohlo dokázat zničit vojenský a ekonomický potenciál nepřátelské země údery z moře. Nové ruské ponorky, zatím byly vyrobeny tři, jsou podle něj velmi tiché, a proto je obtížné je lokalizovat. 

„Rusové mohou použít tyto ponorky při globálním rozmístění. Mohou setrvat v konkrétní hlídkové pozici a poté na příkaz odpálit své rakety. Je to důležitá součást ruské strategie řízení eskalace,“ vysvětlil. 

Jaderné odstrašení je stále více aktuální

Také americká námořní rozvědka varovala před tím, že ruské ponorky třídy Severodvinsk operují prakticky kdekoli na světových mořích a jsou stále aktivnější. Kromě Atlantského oceánu hlídkují i v Tichém oceánu. Jejich lokalizace může dělat americkému námořnictvu problémy. Jaderné odstrašení je přitom od začátku války na Ukrajině stále častěji skloňováno nejen ve vojenských kruzích. 

Nicméně i americké námořnictvo prochází modernizací a začalo stavět novou třídu ponorek Columbia, které jsou největšími jadernými americkými ponorkami s balistickými raketami. První z nich by měla být námořnictvu k dispozici v roce 2031.

Ponorky jsou na rozdíl od strategických bombardérů mnohem hůře identifikovatelné, i proto má americký Pentagon z ruské jaderné podmořské flotily respekt. Nové ruské ponorky mohou nést až čtyřicet řízených střel Kalibr. Mohou být vybaveny také jadernými hlavicemi. Střely mají podle amerického námořnictva dolet až 2500 kilometrů, i když ruská strana hovoří o doletu okolo 1500 kilometrů.

Někteří vojenští odborníci ale upozorňují na to, že se jedná hlavně o ruské „chřestění“ zbraněmi, aby Putin Američany odradil od aktivnější role v podpoře Ukrajiny. Ruská výstavba nových jaderných ponorek nabírá mnohaleté zpoždění a řada starších ruských plavidel má technické problémy. Ruské námořnictvo také bojuje s nedostatkem přesně naváděných raket.