Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Provládní Senát a zrazený Babiš

Ani Babišovo obrovské osobní nasazení nedovedlo ANO k vítězství v senátních volbách. Výsledkem je provládní Senát a velký pokles Babišových prezidentských akcií.

Provládní Senát a zrazený Babiš
Andrej Babiš | foto Profimedia.cz

Z devatenácti kandidátů ANO ve druhém kole uspěli jen dva. V přímém souboji s vládními kandidáty kromě jednoho všichni prohráli, a to i ti, kteří měli před druhým kolem výrazný náskok. Nejsilnější opoziční strana tak dobyla pouhé tři mandáty a je otázkou, zda bude vůbec schopna dát dohromady samostatný senátorský klub. Alternativou je pokračování v rámci společné frakce s názvem Proregion, kde se babišovci už po minulých volbách spojili se zbytky ČSSD a několika regionálními politiky.

Babišovy sny o napodobení oranžové tsunami z roku 2008 jsou tytam. Jeho sympatizanti ho nechali na holičkách a mnozí si teď jistě drbou hlavu. Jenže na to už je pozdě, neboť kostky jsou vrženy. 
Pro Babiše jako možného prezidentského kandidáta je výsledek druhého kola velkým varováním. I on bude muset absolvovat druhou rundu, a tam dokonce získat daleko více hlasů než v té první. To pochopitelně vnáší ještě větší nejistotu do jeho rozhodování, které ale už musí přijít každým dnem. 

Vítězství ODS a Spolu vs. další neúspěch PirSTAN

Provládní kandidáti celkově obsadí plných 20 ze 27 nově zvolených senátorských křesel. Rozkryjeme-li však úspěchy jednotlivých vládních stran, dostaneme daleko plastičtější obraz.

Neuspěli především Piráti, kteří všichni ztroskotali už v prvním kole. Neuspěli ale ani STAN, kteří budou mít v horní komoře jen dva staronové senátory. První z nich byl zvolen už v prvním kole, přičemž je však otázkou, zda zůstane ve starostovském klubu, druhý, Michael Canov, uspěl v největší baště uskupení – na Liberecku. Nelze však vyloučit, že do jejich klubu zamíří i nový senátor, jinak též primátor Mostu. Klub zcela jistě oslabí, a tím také ztratí jakoukoli reálnou naději na vysněný post předsedy horní komory. 

Svou pozici obhájili lidovci, kteří se dokázali prosadit nejen v obvodech, kde kandidovali v rámci koalice Spolu, ale i tam, kde šli samostatně nebo s jinak strukturovanou podporou. Ačkoli několik důležitých křesel ztratili, dokázali je nahradit jinde. Celkově zřejmě zůstanou třetím nejsilnějším klubem. 

Dosavadní zastoupení uhájila i TOP 09, kterou může těšit především obhajoba křesla pro jejího místopředsedu Tomáše Czernina. Za jistých okolností může mít i vlastní senátorský klub.
Jasného celkového vítězství dosáhla ODS, která doteď tvořila společný senátorský klub právě s TOP 09. ODS dokonce posílila natolik, že i kdyby se rozhodla mít vlastní klub, tato senátorská frakce zůstane nejsilnější.

Kandidáti občanských demokratů uspěli v různých koalicích, ale i samostatně. Jejich skóre ve druhém kole je impozantní. Mezi zvolenými jsou zkušení matadoři jako Tomáš Jirsa nebo Jiří Oberfalzer, úplní nováčci jako Jarmila Smotlachová i třeba vracející se dobří holubi jako emeritní senátor Tomáš Töpfer. Uspěli i ve složité Praze 11, kde bodovala Hana Kordová Marvanová.  

Vystrčil pokračuje

Až ikonickým vítězstvím pro ODS je pochopitelně úspěch Miloše Vystrčila v obvodu Jihlava, kde volební účast dosáhla bezkonkurenčně nejvyšší hodnoty. Ten má hned několik symbolických i praktických rovin. První z nich je osobní vítězství dosavadního předsedy Senátu nad Babišovou protežé Jana Nagyovou, do jejíž podpory expremiér investoval mnoho peněz a vlastního času.

Druhou je vzkaz voličů, že si nepřejí, aby si kdokoli chodil do parlamentu pro imunitu. Neméně zásadní je ovšem i to, že šéf Senátu své politické angažmá postavil na prozápadním směřování země. A to tu teď slaví své – byť dílčí – vítězství, tak důležité v době eskalujícího konfliktu na Ukrajině. 

A konečně, celkové vítězství ODS a vítězství na Jihlavsku umožní, aby se Vystrčil stal staronovým šéfem horní komory. 

Mediální pseudocelebrity

Senátní volby ovšem skutečně přinesly i několik momentů, nad kterými je třeba se zastavit. 

Mezi nimi hraje bezesporu prim zvolení Jany Zwyrtek Hamplové. Není asi náhoda, že zvolena byla právě v obvodě Kroměříž, který i v minulosti přinesl nejeden pozoruhodný výsledek. Tato advokátka už roky patří ke zvláštnímu typu „celebrit“. Vyznačuje se obratnou formulací kontroverzních postojů a názorů. V nich se – dle tvrzení hned několika antidezinformačních serverů – často dopouští nepřesností či přímo lží a překrucování fakt. 

Zwyrtek Hamplová proslula například svými postoji v době covidu či obhajobou kontroverzních postupů různých měst a obcí. Naposledy byla jednou z hvězd protivládních protestů na Václaváku a jinde. Nejen touto účastí, ale i svými nedávnými výroky se zařadila po bok proruských aktivistů.

Je jasné, že její hlas v Senátu bude slyšet. A že vedle tribuny, kterou jí dosud poskytovala mnohá média, včetně častého vystupování na CNN Prima News, získá teď i tribunu zcela oficiální. To je však špatná zpráva nejen pro její názorové odpůrce, ale i pro její opoziční konkurenty, kteří budou muset dobře zvažovat, jak si s tím poradit. 

To platí o to více, že v Senátu bude Zwyrtek Hamplová mít zdatnou sekundantku v podobě jiné mediální tváře a taktéž advokátky a úspěšné spisovatelky Daniely Kovářové. Ta jako jedna z mála dokázala ve druhém kole porazit kandidáta Spolu. Kovářová představuje podobný typ „celebrity“ schopné se vyjádřit prakticky k jakémukoli tématu. Má však o poznání kultivovanější, a tudíž obecně přijatelnější vystupování. I ona bude v horní komoře vidět a slyšet. 

Pokud by tyto dvě nové senátorky našly společnou řeč, mohly by dokonce vytvořit novou politickou platformu. A možná by v Senátu ani nemusely zůstat zcela osamocené.