Golem z Bezdružic. Projekt české vojenské družice nabírá zpoždění

Vojenské zpravodajství vytvořilo satelitní centrum, jenže nejsou peníze na družice. Vědci už přemýšlejí, že projekt prodají.

Golem z Bezdružic. Projekt české vojenské družice nabírá zpoždění
Koncept této družice se jmenuje Thea a armádní Golem by mohl vypadat velmi podobně. VZLÚ totiž chystá něco, co by se dalo připodobnit k chytré skládačce. Vývoj velmi zlevní, pokud bude hardware družic unifikovaný a doplní se do něj už jen potřebné přístroje. Až dosud, až na výjimky, probíhá vývoj družic opačně. | VZLÚ

Byl to velký okamžik v dějinách českého vojenského zpravodajství. Z éry Varšavské smlouvy ho měl definitivně dostat do vědeckého standardu západních zemí. Loni počátkem ledna zahájilo plnou činnost centrum Satcen, které získává a analyzuje elektrooptická či radarová data z kosmického průzkumu. Jeho pýchou měl být systém ryze českých družic s názvem Golem. Projekt se ale začal zadrhávat. A vědcům z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ), kteří ho chystali, pomalu dochází trpělivost.

Proč mít družici

Pak je tu další důvod pro zrod projektu s názvem Golem. Armáda nemá svůj vlastní velký výzkum, kterým by se blýskla. Dosud spoléhá na nákupy hotových celků, a jak armádní nákupy vypadají, všichni vědí. Za neefektivní označil letos na začátku roku systém nákupu pro armádu Nejvyšší kontrolní úřad, vyzbrojování se podle něj oproti plánům prodlužuje a prodražuje. Podle
kontrolorů obrana porušila v letech 2017–2020 v několika případech zákon o zadávání veřejných zakázek.

Když si vláda tuto rovnici nakreslila, jako nejlepší východisko se ukázalo obrátit se na státní akciovku VZLÚ. Výzkumný ústav v té době dokončil přípravy projektu Hyperion. Běžné družice se v zásadě stavějí tak, že se určí hlavní zařízení a okolo něj se postaví družice. Tento koncept je revoluční tím, že do stejné družice je možné efektivně umístit různé užitečné zatížení. Například optické systémy, vyhledávací záchranářské systémy, komunikační systémy a podobně. O projekt byl zájem z komerčního světa, VZLÚ se ale rozhodl pro námluvy s českou armádou. A tak na bázi Hyperionu vznikl vojenský Golem.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit