Prodané průzkumy i funkce. Rakousko se obtížně vypořádává s odkazem bývalého kancléře

Vyšetřování zkorumpovaného rakouského exkancléře Sebastiana Kurze nabírá na obrátkách. Výraz fraška dostal nový význam

Prodané průzkumy i funkce. Rakousko se obtížně vypořádává s odkazem bývalého kancléře
Thomas Smid před parlamentní vyšetřovací komisí ochotně vypovídal. Jenom jaksi vůbec nic neřekl. | Profimedia.cz

Nemá dnes Thomas Schmid ve Vídni mnoho přátel, alespoň těch politických. Šestačtyřicetiletý někdejší generální sekretář ministerstva financí a blízký spojenec exkancléře Sebastiana Kurze přijel první listopadový čtvrtek do vídeňského Hofburgu, aby – pěkně hygienicky v roušce – odpovídal při mimořádném zasedání parlamentu na otázky poslanců. A měli se jeho političtí spojenci i odpůrci věru na co ptát; řeč byla o korupční aféře, která před rokem vymetla jeho šéfa z kancléřského úřadu (a srazila preference jeho konzervativní lidové strany ÖVP na polovic, viz graf). Tedy – mnoho té řeči nebylo, protože Schmid poslancům dohromady nic neřekl.

Pro poslance to byl šok. Schmid se v létě rozhodl spolupracovat s Úřadem pro vyšetřování korupce a hospodářské kriminality (WKStA) a svého bosse potopit. Od června do října strávil vypovídáním plných patnáct dnů. Ačkoli obsah jeho výpovědí měl zůstat pod pokličkou, několik detailů se dostalo na veřejnost. Stály za to.

Nečekané mlčení

Schmid například řekl, že skupina politiků ÖVP na ministerstvu financí podplatila deník Oe24, aby zveřejnil průzkumy veřejného mínění zmanipulované ve prospěch Kurze. To je podstatou největšího lidoveckého skandálu, jak jej dosud známe. Schmid však dodal podstatnou podrobnost: Kurz, tehdy ještě rakouský spolkový kancléř, o schématu věděl – a aby ze sebe smyl podezření, požádal Schmida, aby vzal na sebe všechnu vinu. „Rozhovor s Kurzem byl pro mě zlomovým momentem. Měl jsem toho plné zuby,“ řekl Schmid v citaci rakouské televize ORF.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit