Proč si pěčlivě vybírat migranty

Volby jsou na dohled, a tak se nám tu zase objevilo mezi politiky jedno velmi oblíbené téma. Uprchlíci. Takřka všichni lídři politických stran shodně tvrdí, že se zasadí o to, aby Česko nezaplavily desetitisíce migrantů. Ani autor tohoto textu nepatří mezi vítače nebo mezi ty, kteří si myslí, že je správné otevřít hranice a přijmout všechny potřebné. Ostatně případ Německa, které tak před časem učinilo a dodnes se vypořádává s mnoha velkými problémy, to potvrzuje. Protože je ale migrace zcela jistě jedním ze zásadních témat, kterým se navíc budeme zaobírat i v následujících letech bez ohledu na termín voleb, rozhodli jsme se na tuto problematiku podívat z jiného úhlu pohledu a bez hysterie.

Minimálně jedna věc by v současné předvolební diskusi zapadnout neměla. Politici, zčásti kvůli svému ignorantství, zčásti kvůli neznalosti, zaměňují uprchlíky (žadatele o azyl) a ekonomické migranty. Jistě, obrana před nekontrolovatelným přílivem migrantů z Afriky nebo Blízkého východu je nejen z ekonomického pohledu ospravedlnitelná. Bránit se ale příchodu ekonomických migrantů, tedy lidí, které si vyhlédly samotné české firmy, je krátkozraké a v budoucnu to může výrazně poškodit českou ekonomiku. Kvůli migračnímu populismu chybí českým firmám 300 tisíc lidí, hlavně Ukrajinců. Více si můžete přečíst v našem hlavním tématu.

Jak už bylo řečeno, volby se blíží a s tím roste i napětí, jak letos dopadnou. Podaří se konečně po letech sesadit Andreje Babiše, nebo si premiér prodlouží vládu o další volební období? Zastaví Piráti na poslední chvíli svůj sešup? Sestaví Spolu koaliční vládu s ANO? Nejen o tom jsme si v rozhovoru povídali se spisovatelem a marketingovým specialistou Jakubem Horákem a sociologem Martinem Buchtíkem.

Tak trochu v současné předvolební a covidové atmosféře zapadlo jedno důležité téma, boj o to, zda se v budoucnu budou zálohovat kromě skleněných lahví i „petky“. Na zteč vyrazili neziskovky, velcí prodejci nápojů i vysoké školy. Na první pohled je to iniciativa chvályhodná, všichni si přejeme, aby se maximální počet použitých PET lahví zase v nějaké formě vrátil do oběhu. Jenže při bližším zkoumání zjistíte, že až tak jednoduché to není a v celé „zálohovací akci“ jde hlavně o regulérní byznys schovaný za líbivý boj o životní prostředí.

V novém Hrotu samozřejmě najdete i další témata a nové informace. Třeba rozhovor s právníkem Ondřejem Davidem. Ten má i díky svým developerským projektům na Floridě nebo vlastnictví okenářské firmy našlápnuto mezi významné české miliardáře, i když je veřejnosti znám spíš jako ten, kdo rozváděl bývalého premiéra Petra Nečase nebo v minulosti patřil k nejbližším spolupracovníkům někdejšího děkana plzeňských práv Milana Kindla. Za pozornost určitě stojí i text o tom, jak do Čech přišly během pouhých 300 let tři velké migrační vlny a do našeho genofondu přibyla „stepní“ DNA. A už jsme zase zpátky u migrace. Příjemné čtení.