Proč klesá cena ropy? Trhy se víc bojí covidu v Číně než ruských raket

Rusko dokáže sankce obcházet a cenové stropy na ropu ho zatím příliš nezasáhly. Větším strašákem je situace v Číně.

Proč klesá cena ropy? Trhy se víc bojí covidu v Číně než ruských raket
ilustrační foto | Shutterstock.com

Je to sympatický pohled na totemy u čerpacích stanic, na nichž v posledních týdnech den co den klesají ceny benzinu i nafty. Zvlášť když to vypadá, že tento trend ještě chvíli vydrží. Ceny ropy jsou na minimech a nezdá se, že by se chystal obrat. Brent je na cenách, za něž se prodával na začátku letošního roku, tedy skoro dva měsíce před válkou.

A tato situace tu je necelé dva týdny poté, co EU zastavila dovoz ruské ropy a vyspělé země Západu zavedly cenové stropy, podle nichž nelze přepravovat ruskou ropu za ceny nad šedesát dolarů za barel. Rusko slibovalo tvrdou odvetu, ale zatím se Putin vzmohl akorát na mlčení.

Můžeme si myslet, že stropy byly nastaveny příliš vysoko, a tak to agresora nebolí. Je fakt, že už před sankcemi se barel ruské ropy Ural prodával pouze za padesát dolarů. Nicméně Ural je nejméně kvalitní ruská ropa a tvoří jen polovinu exportu. Tu druhou představuje mnohem hodnotnější ropa.

Je ale také fakt, že prosazení sankcí je poměrně dost obtížné kontrolovat a i hodně tvrdé sankce na vývoz íránské ropy se obcházejí a Írán reálně exportuje. Na světových mořích se plaví stínová flotila, jejíž lodě vypínají vysílače identifikačního signálu, přečerpávají ropu z jedné na druhou na otevřeném moři a mění vlajky, pod nimiž se plaví. Ta žije právě z takových sankcí a v poslední době ceny starých tankerů zralých do šrotu vzrostly skoro na dvojnásobek. Zejména těch schopných plavit se v zamrzajících mořích.

Vývoj ceny ropy Brent za poslední rok
Zdroj: Tradingeconomics.com

Přesto bylo poněkud překvapivé, když ceny na trhu na spuštění embarga reagovaly poklesem. Vyvolalo ho rozhodnutí OPEC nesnížit navzdory očekávání těžbu ani přes prognózované zpomalení světové ekonomiky, a především snižující se ekonomickou aktivitu v Číně, kde neustálé lockdowny paralyzovaly výrobu a obchod.

Ten strach přetrvává i poté, co druhá největší světová ekonomika ohlásila zmírnění proticovidových opatření a omezení karantén. A vývoj cen ropy ukazuje, že je zřetelně větší než strach z Putina a jeho uzavírání kohoutů.

Tak doufejme, že nám to vydrží alespoň do jara.