Proč investovat do zlata? Jistota v nejisté době

Současnost poskytuje velice vhodné podmínky pro žlutý kov a jeho budoucí růst

Proč investovat do zlata? Jistota v nejisté době
ilustrační foto | Archiv

Svět se mění před očima. Pandemie koronaviru způsobila globální zdravotní a ekonomickou krizi. Po nadechnutí jsme se stali svědky válečného konfliktu v Evropě. Domácnosti tíží zvyšování cen energií. S inflací zápasí každý z nás. Jistotou v nejisté době se stávají drahé kovy, a především zlato.

Neklid na finančních trzích a rostoucí inflace

Důsledky způsobené pandemií covidu-19 a Ruskem započatou válkou na Ukrajině pociťuje každý. Jsme svědky enormního růstu cen, kdy se inflace v podstatě utrhla ze řetězu a atakuje desetileté rekordy. Uvolněné měnové politiky centrálních bank a fiskální politiky napříč světem, které v dobách krize minulé dopovaly ekonomiky dalšími a dalšími ničím nekrytými „papírky“, čelí dalšímu problému. Relativně do určité doby ještě nízká míra inflace tak dostala další katalyzátor a vydala se vzhůru. V tuto chvíli nikdo neví, kam až vystoupá, a vrchol je zatím v nedohlednu.

Jak se bankám daří bojovat s inflací?

Centrální banky se snaží proti inflaci bojovat zvyšováním úrokových sazeb. Otáčejí kormidlo doteď uvolněných měnových politik a přecházejí na restrikce, kterými ji chtějí zkrotit. Růst sazeb s sebou může přinést i problémy, a to možnou stagflaci, tedy dobu, kdy ekonomika téměř neroste a inflace se stále udržuje na vysokých úrovních, i když úrokové sazby rostou. Historicky známá věc z USA. Zatím ještě není naplněn třetí faktor, rapidní růst nezaměstnanosti. Ale i to se může časem dostavit. Nezapomeňme ještě na jednu věc. Inflace, kterou si země dováží, se dá těžko ovlivnit. Vliv na cenu ropy, energií, potravin je minimální.

Koktejl nejisté budoucnosti nemusí být tak hořký

Sazby zvyšuje i největší ekonomika světa – USA. K růstu úrokových sazeb se chystá i ECB, která zastávala a udržovala pozice nulových sazeb. Ve světě, který se v dluzích utopil, je to docela nepříjemná situace a může vyvolat další nemalé problémy pro státy a globální ekonomiku. Dopady pocítí firmy, lidé na cenách bydlení i v dalších oblastech života. Je možné se nějak bránit, zajistit sebe a rodinu? Existuje způsob uchování hodnoty nabytého majetku? Jak výhodně uložit „papírové“ peníze a přitom netratit, a ještě získat nějaké zhodnocení navíc?

Jistou investicí v nejisté době bylo vždy zlato

Je velmi obtížné najít aktivum, do kterého je vhodné investovat a které přinese investorům nejen ochranu, ale časem také zhodnocení. Řešením jsou drahé kovy. Především zlato, které je všeobecně chápáno jako „přístav bezpečí“, protože plní funkci uchovatele hodnoty a ochrany. Přestože se cena zlata proměňuje, klesá i roste, v průběhu časů si uchovává hodnotu. Ten, kdo má zlato, má bohatství. Ten, kdo má peníze na účtech, usíná s nejistotou a obavou o svůj majetek.

Dnešní doba poskytuje velice vhodné podmínky pro žlutý kov a jeho budoucí růst. I v tomto případě platí to, že člověk má jít cestou diverzifikace svého portfolia. Je na každém, kolik svého bohatství do daného instrumentu uloží. Od zlata nečekejme generování pravidelného zisku, k tomu neslouží. Jeho účelem je ochrana bohatství v dlouhodobém horizontu. Investiční zlato není zatíženo DPH. Koupit ho můžete od malých gramáží, podle své aktuální situace. Zlato je dlouhodobá, konzervativní a stabilní investice. 

Autor je obchodním poradcem Zlataky.cz