Problémy jádra ve Walesu. Hitachi končí

Japonská firma Hitachi definitivně odstupuje od dohody s britskou vládou na projektu výstavby jaderné elektrárny Wylfa ve Walesu. Problémem je zajištění financování ve výši 20 miliard liber.

Problémy jádra ve Walesu. Hitachi končí
ilustrační foto | Profimedia.cz

Výstavbě nových velkých jaderných elektráren se na britských ostrovech nedaří. Po průtazích s elektrárnou Hinkley Point C, kterou staví francouzský koncern EDF společně s čínskou CGN, se ukazuje, že naděje na postavení elektrárny Wylfa Newydd se blíží nule. 

Japonská společnost Hitachi, která měla výstavbu uskutečnit, totiž definitivně z projektu vycouvala poté, co se před několika týdny začalo spekulovat o tom, že by se mohla k projektu vrátit, pokud by jí britská vláda poskytla další finanční garance. 

Britský kabinet se chtěl podílet pouze na třetině nákladů. Cena za vybudování dvou bloků o celkovém instalovaném výkonu 3000 MW se odhaduje na 15 až 20 miliard liber (437 až 582 miliard korun). Projekt na ostrově Anglesey byl kvůli nejistému financování pozastaven už v lednu 2019. Jednání s britskou vládou byla neúspěšná i kvůli současným ekonomickým problémům s pandemií covidu-19 a také blížícím se brexitem. 

Velké zklamání

Náklady na výstavbu se oproti původnímu rozpočtu zvýšily na dvojnásobek, když ještě v roce 2012 se mluvilo o osmi miliardách liber. Krok japonské firmy nepotěšil místní zástupce velšské komunity. „Jedná se o velké zklamání, zejména v této těžké době,“ potvrdila stažení japonské firmy předsedkyně místní samosprávy Llinos Mediová.

Miliardový projekt byl historicky největší energetickou investicí ve Walesu a zajistil by místním řadu pracovních míst. Výstavbu měla zajistit dceřiná firma Hitachi Horizon Nuclear Power. Mediová usiluje o schůzku s lokální vládou ve Walesu i londýnským kabinetem, aby se vyjasnilo, co bude s projektem dál. 

Jednou z teoretických možností je vstup čínského investora CGN. Tuto variantu ale britská vláda dosud odmítala. O odprodeji do čínských rukou neuvažuje ani Hitachi. Japonský koncern tak nepřímo reagoval i na slova amerického prezidenta Donalda Trumpa, který před vstupem Číny do jaderného projektu varoval. Mluvčí firmy Horizon Nuclear ještě na konci června zdůrazňoval, že se firma pokouší projekt zachránit a restartovat

Na stavbě se mělo podílet devět tisíc dělníků. V elektrárně mohlo pracovat dalších 850 lidí po dobu životnosti 60 let. Pozastavení stavby loni v lednu bylo označováno místními firmami jako obrovská rána pro ekonomiku. 

Hitachi se obávala příliš vysokých finančních rizik a londýnská vláda je nedokázala rozptýlit, poznamenala BBC. Vláda Borise Johnsona opakovaně hovořila o podpoře jádra, protože neprodukuje skleníkové plyny, což průmysl vnímal jako pozitivní signál, že se elektrárna dokončí. 

Projekty na papíře

Wales je často přirovnáván k zemi, kde vzniká příliš mnoho projektů pouze na papíře a nikdy nedojde k jejich realizaci. Odpůrci jádra naopak zdůrazňují, že náklady na obnovitelné zdroje o stejném instalovaném výkonu, zejména větrné parky na moři, vyjdou řádově levněji. 

Rozhodnutí Japonců bude mít podle profesora ekonomie na Bangorské univerzitě Edwarda Jonese výrazný vliv na místní hospodářství. „V současnosti pociťujeme dopady covidu-19 a za rohem nás čeká brexit. To vše bude mít negativní důsledky pro ekonomiku,“ varoval. Řada lidí i firem ve Walesu počítala s tím, že se při stavbě a následném provozu elektrárny Wylfa uplatní. 

Velšská vláda by nyní měla hledat patřičnou náhradu za projekt jaderné elektrárny. Připomíná se výstavba přílivové elektrárny Morlais. O projektu za 4,5 miliardy liber hovořila autonomní vláda už v roce 2017. Od té doby se ale v přípravách příliš nepokročilo. Zatím se monitorují případné dopady na životní prostředí. Podobný projekt v zátoce u Swansea britská vláda nepodpořila. 

Původní jaderná elektrárna Wylfa se začala stavět v roce 1963. Dva reaktory byly v provozu od roku 1971 až do roku 2012, respektive 2015. Od roku 2009 se začala plánovat Wylfa Newydd (nová Wylfa). Se stavbou se mělo začít podle původního harmonogramu už v roce 2015, s dodávkami elektřiny do sítě se počítalo okolo roku 2025.

Firmu Horizon Nuclear Power koupila v roce 2012 Hitachi od německých energetických firem E.ON a RWE. Nový jaderný zdroj měl zásobovat proudem pět milionů domácností, respektive zajistit šest procent celkové spotřeby elektřiny Británie.