Problém pro Trumpův byznys. Účetní firma se od něj odvrací

Respektovaná účetní firma Mazars se distancuje od dokumentů byznysového impéria bývalého prezidenta Trump Organization. Existuje podezření, že společnost uváděla podvodné ocenění svých nemovitostí, aby získala výhodnější půjčky.

Problém pro Trumpův byznys. Účetní firma se od něj odvrací
Donald Trump | foto Shutterstock.com

Účetní firma Mazars připravovala dlouhá léta výroční finanční zprávy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho firmy Trump Organization. Nyní se od něj odvrací a nechce si ničit svou reputaci. Obává se, že podklady od Trumpa a jeho blízkých nemusí být v pořádku.

V dopise pro soud varuje, že není možné spoléhat se na finanční zdraví organizace Trump Organization podle dokumentů, které její vedení poskytlo. Po Trumpově byznysu „jde“ newyorská státní návladní a členka demokratické strany Letitia Jamesová. Tvrdí, že vyšetřovatelé shromažďují důkazy, které dokládají, že Trump a jeho společnost používali „podvodné nebo zavádějící“ ocenění nemovitostí, golfových hřišť a mrakodrapů, aby získali výhodné půjčky a daňové úlevy. I když zatím nebylo vzneseno obvinění, Jamesová žádá, aby exprezident a jeho dvě děti, Donald Junior a Ivanka, vypovídali pod přísahou, čemuž soud vyhověl. 

Právník Mazars William Kelly vysvětlil, že účetní závěrky sice neobsahují významné nesrovnalosti, firma za nimi ale nemůže stoprocentně stát v důsledku vyšetřování, které vede úřad Jamesové. Nedostatky se mají vztahovat na finanční výkazy v letech 2011 až 2020. Trumpova společnost pouze uvedla, že je postojem účetní firmy zklamaná, ale podstatné chyby odmítá a vyšetřování považuje za sporné. 

Neobvyklý a silný signál

Profesorka účetnictví Terri Herronová z Univerzity v Montaně krok Mazars vnímá jako velmi neobvyklý a silný signál vůči jejich klientovi. Jde o to, že mohli být uvedeni v omyl Trumpovi věřitelé a pojistitelé, případně další obchodní partneři. 

Krok účetní firmy může mít negativní dopad na další podnikání Trumpa a jeho rodiny. Státní zástupci z newyorského Manhattanu už roky vyšetřují potenciální daňové úniky bývalého prezidenta. Prošetřují také bankovní půjčky od Deutsche Bank. Distanc firmy Mazars od Trumpa právník George Conway dokonce přirovnal k podobné podnikatelské katastrofě, jako je bankrot. 

Trump nadále podniká mítinky po Spojených státech a získává finanční sponzory, proto se čeká, že by mohl usilovat o funkci prezidenta v roce 2024. Před příznivci v Texasu nedávno prohlásil, že volby v roce 2020 byly zmanipulované a „každý to ví“, i když žalobu na čachry se sčítáním hlasů Nejvyšší soud USA zamítl. 

Trump navíc slibuje milost útočníkům na Kapitol z 6. ledna 2021, pokud by byl opět zvolen. Oficiální kandidaturu ale zatím neoznámil. Zejména od drobných dárců vybral 122 milionů dolarů, což dokazuje jeho velkou podporu v americké společnosti. 

Politolog Michael Cornfield z Univerzity George Washingtona připustil možnost, že by Trump mohl finanční prostředky použít i na budoucí soudní spory. Jeho kandidatura na prezidenta by mu mohla navíc zaručit imunitu před stíháním.

Pokud by Trump skutečně kandidoval, podpořilo by jej v hypotetických republikánských primárkách 57 procent voličů, uvedl politický web The Hill na konci ledna. Na druhé příčce se s dvanácti procenty hlasů umístil guvernér Floridy Ron DeSantis.