Přežijí komunisté stovku?

Komunisté jsou na vrcholu své polistopadové moci, a přece před nimi zeje hluboká propast politické bezvýznamnosti.

Přežijí komunisté stovku?
ilustrační foto | Archiv

Téměř přesně před sto lety vznikla Komunistická strana Československa. Skoro celou polovinu z té stovky neomezeně vládla (1948–1989), spoluvládla (1945–1948 a 1989–1990) nebo se na vládnutí nepřímo podílela, jak je tomu i teď, kdy už více než tři roky drží u moci Babišův kabinet.

Komunisté jsou na vrcholu své polistopadové moci, a přece před nimi zeje hluboká propast politické bezvýznamnosti. Podzimní volby rozhodnou, jestli do ní spadnou.

Rusofilská tradice

KSČ vznikla v revoluční vřavě po skončení první světové války. Vlna bolševické revoluce se nekontrolovatelně šířila po Evropě. Alespoň na chvíli jí podlehly různé země. Sociálně demokratická strana, která v roce 1920 s velkou převahou vyhrála první prvorepublikové volby, byla tváří v tvář revoluci rozpolcená. Síly byly prakticky v rovnováze a ve hře bylo hodně. Nešlo jen o ovládnutí sociální demokracie a jejího majetku, ale především o destabilizaci celé mladé republiky. Vnitrostranický spor skončil rozkolem, odštěpením levého křídla „socdem“ a založením komunistické strany. Výhodou nově vzniklé KSČ byl její internacionální charakter, pro který ji volili příslušníci všech národnostních skupin. KSČ se i díky tomu stala jednou ze čtyř nejsilnějších stran meziválečné republiky a vůbec nejsilnější evropskou bolševickou stranou.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit