Přes urychlovač do Berkeley

Studenti pražské Unicorn University se přes švýcarský urychlovač částic CERN dostali k projektům v amerických laboratořích.

Přes urychlovač do Berkeley
Evropská laboratoř jaderného výzkumu (CERN) se sídlem v Ženevě provozuje na pomezí Švýcarska a Francie podzemní Velký hadronový urychlovač. Ten se nachází v 27 kilometrů dlouhém kruho- vém tunelu v hloubce 50 až 150 metrů. Právě zde byla potvrzena existence Higgsova bosonu. Urychlovač aktuálně prochází zvýšením výkonnosti. Na pro- jektu spolupracují i Češi, mezi jinými studenti pražské Unicorn University, kterým otevřel dveře do kalifornských laboratoří Berkeley. | Profimedia.cz

V laboratořích Berkeley, spadajících pod proslulou kalifornskou univerzitu, pracují vědci s uhlíkovými vlákny – citlivým materiálem, jehož cena za kilogram se pohybuje v řádech tisíců dolarů. Vlákna je přitom potřeba skladovat při teplotách minus 40 stupňů Celsia a životnost nepřesahuje sedm dní. Pak ztratí své původní parametry a není možné je dále upotřebit. Funkční systém evidence nakládání s nimi má tedy pro laboratoř zcela zásadní roli a potenciál značných úspor tím, že předejde zbytečnému plýtvání. 

A právě na takovém projektu se aktuálně podílejí Petr Kubový a Marek Zbořil, dva studenti magisterského programu pražské soukromé Unicorn University spadající do IT impéria miliardáře Vladimíra Kováře. „Řešíme například, s jakou technologií mohou jít do mrazáku. Tím, že je tam minus 40 stupňů, tak tam běžný telefon pro čtení QR kódů nefunguje,“ nastiňuje Zbořil kalifornské výzvy, jaké musí s kolegou z Prahy na dálku řešit. 

Digitální dvojče podzemního Atlasu

Cesta Unicorn University do USA přitom vedla přes Švýcarsko. V laboratořích, které se chlubí třeba dvanácti laureáty Nobelových cen, vyrábějí z uhlíkových vláken i komponenty pro obří podzemní urychlovač částic CERN. Ten aktuálně prochází vylepšením na vyšší výkon. Úpravy se týkají i detektorů sledujících, co se uvnitř urychlovače děje, včetně toho největšího z nich s názvem Atlas.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit