Přenechám odpad. Za odvoz

Internetové tržiště společnosti Cyrkl nabízí firmám cestu, jak se zbavit odpadu, a ještě ušetřit.

Přenechám odpad. Za odvoz
Projekt Cyrkl je ve fázi růstu a výše zisku ani tržeb není rozhodující, říká zakladatel a šéf firmy Cyril Klepek. | Archiv

Nehodí se vám náhodou k něčemu žulové odřezky z kamenické dílny, plastové cívky nebo staré hadry od oleje z autoservisu? I takové nabídky lze najít na internetovém tržišti s odpady, které provozuje český startup Cyrkl. Jak prozrazuje zakladatel a šéf firmy Cyril Klepek, jeho tržiště s odpady postupně expanduje do zahraničí a s každým měsícem roste o 25 procent.

Cyrkl je zatím aktivní hlavně na českém a slovenském trhu, postupně se rozšiřuje do Německa a Rakouska. Úkolem pro příští rok je expanze po celé Evropě. Jedná se o závod s časem; podobný podnikatelský záměr mají dva konkurenti z Nizozemska a ze Spojených států a nyní se hraje o to, kdo vybuduje evropský „Facebook pro odpadky“ jako první.

Růst zatím ještě malého a nízkonákladového startupu podpořila v září investiční skupina Tilia Impact Ventures, za níž stojí spolumajitelka nakladatelství Albatros Media Silke Horáková a jeden ze zakladatelů Impact Hubu Petr Vítek. Investice v řádu jednotek milionů korun podpoří další růst firmy Cyrkl, ze které se může – ale také nemusí – stát významný hráč na trhu s opět využitelnými odpadními surovinami.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit