Přeliv pro Elona Muska

První česká firma sahá po spolupráci se světovým výrobcem elektromobilů Tesla.

Přeliv pro Elona Muska
Garážová lakovna SprayVision vznikl v Ostravě v podstatě na koleni. Zakladatelé Petr Jahn (ročník 1986) a Vojtěch Roul (ročník 1990) sebrali své úspory, postavili prototyp a odjeli na veletrh do Německa. Vzhledem k tomu, že firma vznikla v roce 2018, je zřejmé, že úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Společnost vstoupila na globální trh v objemu desítek miliard dolarů. Její postup zapadá do koncepce nového průmyslu 4.0 a rychle se zařadila k nejnadějnějším českým startupům. | Archiv

Každý dobrý investor ví, že pokud má mít startup (dlouhodobý) úspěch, musí umět peníze buď vydělat, nebo ušetřit. Ostravská superstar jménem SprayVision dokáže to druhé. Výrobcům aut snižuje náklady na barvení karoserií. Šéfové firmy nyní vyjednávají s berlínskou Teslou pilotní spolupráci v řádu desítek tisíc eur. Půjde o první českou firmu, která se bude podílet na výrobě elektromobilů této značky.

Vstupenka do Tesly

„Dohodli jsme se na implementaci našich technologií v Tesle Berlín. V příštích týdnech bychom se měli setkat s manažery lakovny, což je jedna z nejdražších součástí automobilky,“ řekl Hrotu Petr Jahn, ředitel a spoluzakladatel firmy. Kontakt s Teslou vnímá jako skvělou referenci a věří, že nakonec budou moci vybavit i další závody elektroautomobilky.

SprayVision firmě Elona Muska poskytne svůj hardware a software. Jeho technologie umožní snímat data z procesu lakování. Software následně data vyhodnotí a nabídne, co by se s parametry mohlo dít, aby byl proces úspornější a přitom to negativně ne ovlivnilo výsledek. Firma se dlouhodobě prezentuje tím, že tak dokáže ušetřit 10 až 15 procent nákladů na barvu. „Technologie umožňuje také zkrácení času zavedení nového auta nebo barvy do výroby, a to až o padesát procent,“ tvrdí Petr Jahn.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit