Babiš v síti Pandora Papers: přes offshorové firmy si prý poslal 400 milionů

Český premiér si podle investigativních novinářů z projektu Pandora Papers přes offshorové firmy poslal stovky milionů korun, za něž posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud. Babiš mluví o pokusu ovlivnit české parlamentní volby.

Babiš v síti Pandora Papers: přes offshorové firmy si prý poslal 400 milionů
Andrej Babiš | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů se v rámci projektu Pandora Papers zaměřilo na miliardáře, světové lídry, soudce, generály, ale i celebrity, rockové hvězdy a další vysoce postavené osobnosti z devadesáti zemí. Podle jejich zjištění využívá služeb offshorových firem založených v daňových rájích (např. Panama, Dubaj, Monako, Švýcarsko a Kajmanské ostrovy) kromě jiného 300 Čechů. Mezi nimi figuruje i český premiér Andrej Babiš.

Podle webu Investigace.cz si Babiš v červenci roku 2009 pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně založit firmy, kde byli instalováni nastrčení ředitelé. Za čtyři měsíce pak v rámci této struktury přesunul z jedné své společnosti do druhé patnáct milionů eur (tehdy 381 milionů korun). „V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,“ uvádí web Investigace.cz.

Babišovi teď podle stejného webu hrozí, že na základě zákona o prokazování bohatství ve Francii o své nemovitosti přijde. Vyšetřování mu údajně hrozí i ve Spojených státech, protože celé schéma nese znaky praní peněz a součástí byla také jeho americká firma.

Český premiér pochybení odmítá. „V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit a ovlivnit tak české parlamentní volby,“ řekl pro agenturu ČTK, neuvedl však, koho tím myslí. „Čekal jsem, co na mě těsně před volbami vytáhnou, aby mě poškodili a ovlivnili české volby. Tentokrát případem starým dvanáct let. Před mým vstupem do politiky. Neexistuje žádná kauza, kterou by na mě mohli vytáhnout za dobu, co jsem v politice,“ dodal Babiš. Případem se nicméně bude zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Opozice požaduje od Babiše vysvětlení. Předseda ODS považuje jeho začlenění do Pandora Papers za mezinárodní skandál. „Andrej Babiš musí doložit, že na transakci použil zdaněné peníze. Pokud ne, nemá právo být v politice a starat se o peníze daňových poplatníků,“ uvedl na svém twitterovém účtu. „Podle mě to má korupční prvky až do roztrhání těla,“ řekl během nedělní předvolební debaty v televizi CNN Prima News předseda Pirátské strany Ivan Bartoš s tím, že kauza se týká více než stovky světových politiků, a Babiš by tak měl přestat tvrdit, že jde o účelovou kauzu.

Kromě Babiše figurují na seznamu například kyperský prezident Nikos Anastasiadis, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, bývalý britský premiér Tony Blair či blízcí spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina. Na projektu Pandora Papers spolupracovalo přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa.