Předražený školní batoh. Nejen kvůli kvalitě

Německý a rakouský antimonopolní úřad pokutovaly výrobce populárních školních batohů Ergobag. Firma protiprávně diktovala prodejcům ceny.

Předražený školní batoh. Nejen kvůli kvalitě
ilustrační foto | Profimedia.cz

Před nadcházejícím začátkem školního roku se na nákupním seznamu rodičů objevují školní pomůcky. Ekonom Lukáš Kovanda spočítal průměrné náklady na 6,3 tisíce korun, přičemž nejdražší, dvoutisícovou položku tvoří školní batoh.   

Za zaručený tip platí už roky německá značka Ergobag. Ta má vysoké hodnocení, co se týče kvality, ergonomie i udržitelnosti. Díky vyměnitelným obrázkům zvaným kletties navíc umožňuje dětem neustále měnit design, což přispívá k vysoké oblibě batohů. Problémem je však cena. Batoh stojí kolem 3,5 tisíce korun, sada kletties přijde na další čtyři stovky, a investice do kvalitního batohu tak náklady na školákovu výbavu ještě o dost zvedne. 

Nyní se však ukázalo, že za vysokou cenou není jen kvalita. Německý antimonopolní úřad Bundeskartellamt udělil výrobci Ergobagu, společnosti Fond Of, pokutu dva miliony eur. Firma měla protiprávně diktovat prodejcům minimální ceny svých produktů a vymáhat za jejich nedodržení sankce. Podle zákona může přitom výrobce obchodníkům ceny maximálně doporučovat. „Právě u školních batohů a tašek je ochota rodičů zaplatit za děti relativně vysoká. Prosazovat v takovém případě ještě pevné ceny, není v žádném případě akceptovatelné,“ reagoval šéf úřadu Andreas Mundt.

Společnost měla také až do roku 2016 protiprávně omezovat internetový prodej. Vedle Němců zakročili proti Fond Of i Rakušané, tamní „antimonopolák“ vyměřil firmě sankci 340 tisíc eur. Společnosti pomohlo, že při prošetřování s oběma úřady ochotně spolupracovala, a výsledné pokuty byly tedy relativně nízké. 

Je však málo pravděpodobné, že by se verdikt antimonopolních úřadů promítl už do cen letošních předškolních nákupů. A ani jinak rodiče příliš neušetří. Český statistický úřad cenový vývoj u školních batohů sice nesleduje, monitoruje však ceny jiných školních pomůcek. Školní sešit stál v červenci v průměru o dvě koruny více než před rokem, kuličkové pero o 2,70 a sada pastelek o 4,50 koruny. Pouze penály mírně zlevnily.

Ceny v srpnu a září jsou obvykle o něco nižší, když obchodníci lákají zákazníky na zlevněné školní pomůcky v rámci akcí Back to School. I tak ale budou ceny zřejmě vyšší než před rokem. Ulevit rodičům může naopak státem vyplácené „pastelkovné“. Příspěvek pro prvňáčky stát po patnácti letech poprvé navýšil z 200 na 500 korun.