Předčasná cesta do šrotu

Energetické koncerny RWE, Uniper a Vattenfall se ochotně zbavují nových, avšak ztrátových černouhelných elektráren

Předčasná cesta do šrotu
ilustrační foto | Shutterstock.com

Němci vypsali aukci, aby našli energetické společnosti ochotné odstavit předčasně uhelné elektrárny výměnou za finanční kompenzaci. Zájem byl velký a výsledek překvapivý. Místo starých bloků na konci životnosti přihlásily některé energetické koncerny k likvidaci moderní černouhelné bloky, jež spustily teprve před pár lety.

Výsledek aukce zveřejnila německá Bundesnetzagentur. Švédská elektrárenská společnost Vattenfall uspěla s nabídkou odstavit černouhelnou elektrárnu Moorburg v Hamburku se dvěma 800megawattovými bloky. Jedná se přitom o moderní zdroj, spuštěný do provozu v roce 2015. Podobně RWE předčasně ukončí provoz elektrárny Westfalen E z roku 2014, která spalovala černé uhlí s vysokou účinností – 46 procent.

Bundesnetzagentur nakonec schválila 11 nabídek, jež povedou k odstavení uhelných bloků o celkovém výkonu 4788 megawattů. Zhruba po 1600 megawattech připadá na Vattenfall a RWE, po jednom velkém bloku odstaví také Uniper (875 MW) a STEAG (370 MW). Ve všech uvedených případech se jedná o černouhelné elektrárny umístěné v severozápadní části Německa, tedy v regionu, který má díky boomu výstavby větrných elektráren nadbytek výrobních zdrojů. Skončí také několik menších uhelných bloků v průmyslových areálech.

Náklady na odškodnění přitom nejsou vysoké. Energetické a průmyslové podniky se svých 11 elektráren vzdaly výměnou za kompenzace v celkové výši 317 milionů eur (8,4 miliardy korun).

Pro srovnání: jeden moderní uhelný blok o výkonu 600 až 800 megawattů vyšel před deseti lety zhruba na jednu miliardu eur. Spalování černého uhlí se při současných cenách paliva a emisních povolenek nevyplatí, naopak provozování hnědouhelných bloků může energetickým společnostem ještě přinášet mírný zisk. 

Podobné aukce se budou v Německu opakovat až do úplného odstavení všech uhelných bloků. Podle dohody, kterou uzavřela německá vláda se spolkovými zeměmi letos v lednu, má konec uhlí v energetice nastat v roce 2038.