Právo na zbraň. Kulturní válka v USA sílí

Mít možnost si koupit zbraň nebo jít do kostela. To jsou podle protestujících v Americe nezpochybnitelné jistoty, které jim nesmí nikdo brát.

Právo na zbraň. Kulturní válka v USA sílí
ilustrační foto | Profimedia.cz

Část Američanů je citlivá na to, když jim stát přes míru vstupuje do jejich životů. Současná pandemie nemoci covid-19 opět odhalila, jak je společnost hluboce rozdělena například v názorech na držení zbraní, svobodu vyznání nebo provádění potratů. Deník New York Times v této souvislosti dokonce napsal, že se jedná o kulturní válku.

Jde o to, že se v posledních dnech ve Spojených státech množí demonstrace ve státech, které většinou ovládají demokratičtí guvernéři požadující větší restrikce než část republikánských politiků.

Rekordní nákupy

Velké vášně budí zejména uzavření prodejen se zbraněmi, byť k tomu došlo jen v několika státech. Jsou tyto obchody v době epidemie skutečně nezbytné pro obyvatele? Na tuto otázku si Američané, zejména ti konzervativně smýšlející, odpovídají kladně. 

V americké společnosti pravidelně dochází k tomu, že v době, kdy se cítí lidé ohroženi nebo se debatuje o omezení prodeje zbraní (často po útocích šílených střelců), ve velkém zamíří do obchodů se zbraněmi a střelivem a předzásobí se. Tentokrát si během března pořídil novou střelnou zbraň rekordní počet lidí. Ze statistik FBI vyplývá, že to bylo 3,7 milionu. 

Žaloba střelecké asociace

Rozhodnutí demokratického guvernéra státu New York Andrewa Cuoma uzavřít i obchody se zbraněmi, protože nejsou v době šíření viru nezbytné, vyvolalo samozřejmě odpor mocné lobbistické organizace Národní střelecké asociace (NRA), jež se odvolává na druhý dodatek americké ústavy. 

NRA podala na začátku dubna na stát New York žalobu kvůli nucenému zavření obchodů se zbraněmi, protože se podle ní jedná o porušení ústavy. Stejný postup zvolila i ve státech Nové Mexiko a Kalifornie, které postupovaly stejně. Každý Američan má podle asociace právo držet (a nakupovat) střelné zbraně.

„Neexistuje jediná osoba, která by kdy použila zbraň v rámci sebeobrany a nepovažovala ji za nezbytnou,“ vysvětlil šéf NRA Wayne LaPierre, proč bojují proti nucenému uzavírání obchodů. Každý Američan včetně Newyorčanů má právo si i v době šíření epidemie koupit pistoli nebo pušku, aby ochránil sebe a svou rodinu, zdůraznil. Podle něj guvernéři, kteří nařídili uzavřít obchody se zbraněmi, překračují své pravomoci a porušují ústavu. 

Hrozí sociální nepokoje

Stejný názor zastává i republikánský ministr spravedlnosti ve státě Louisiana a podporovatel prezidenta Donalda Trumpa Jeff Landry. Tvrdí, že se demokratičtí politici snaží zneužít současnou epidemiologickou krizi, aby rozpoutali sociální nepokoje. Demonstranty proti omezujícím opatřením, někde jich byly desítky, jinde tisíce, podpořil rovněž prezident Trump

Kromě uzavření prodejen se zbraněmi lidé protestují proti uzavírání kostelů. V Denveru se jedna z nespokojených žen pozastavila nad tím, že obchod s konopím je otevřen, ale kostel je pro bohoslužby uzavřen. 

Na druhé straně kritiku vyvolal i postup republikánského guvernéra v Texasu Grega Abbotta. Ten naopak uzavřel kliniky, kde se provádějí interrupce, protože je nepovažuje za nezbytné lékařské úkony v době zdravotní krize. Výjimku mají pouze případy, kdy je ohroženo zdraví matky nebo plodu. Tento postup soud schválil

Texaský politik byl také zažalován ochránci lidských práv za to, že nechtěl propustit vězně z přeplněných věznic, kde hrozí vysoké riziko šíření koronaviru. Abbott tvrdí, že vězni mohou ohrožovat americkou veřejnost v boji proti šíření nemoci covid-19. Soud ale toto nařízení dočasně zablokoval. 

Právní ředitel americké unie pro občanská práva ACLU David Cole prohlásil, že současná pandemie měla Američany sjednotit. Tím, že prezident Trump podpořil protesty proti guvernérům, ačkoli v některých případech demonstrovalo jen několik desítek lidí, příkopy ve společnosti opět prohloubil.