Prašivé dluhopisy: past na investory i podvody od samého počátku

Čerstvá studie zaměřená hlavně na oblast podlimitních podnikových dluhopisů varuje: část firem přistoupila k tomuto způsobu financování od počátku s podvodným úmyslem

Prašivé dluhopisy: past na investory i podvody od samého počátku
Jako argument a důkaz údajné bezpečnosti investice vydavatelé „prašivých dluhopisů“ používají Českou národní banku – tedy fakt, že emisi dluhopisů „ČNB schválila“. | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Šlo to rychle. Společnost Anilo Drinks byla zapsána do obchodního rejstříku v lednu 2018 a už v květnu 2018 nabídla investorům své dluhopisy v celkové výši 25 milionů korun. Tedy těsně pod limitem, do nějž jsou emise dluhopisů prakticky nehlídanou a neregulovanou částí finančního trhu.

Při současných úrokových sazbách už tehdejší nabídka úročení nezní tak zázračně, před čtyřmi lety však bylo slibované zhodnocení 7,2 procenta ročně více než zajímavé. Ale také rizikové – jak se brzy potvrdilo.

Firma, která se měla zabývat výrobou „nápojů dle specifikace zákazníka“, chtěla peníze použít na expanzi do zahraničí. Majitelům dluhopisů sice splácela měsíční úroky, na vrácení jistiny naplánované na duben 2021 už ale nedošlo: Anilo Drinks skončila o rok dříve v insolvenci a o její hospodaření se začal zajímat i státní zástupce. Později u soudu vyšlo najevo, že společnost byla od počátku předlužená a šéf firmy byl sám v několikanásobné exekuci.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit