Prašivé dluhopisy nakoupili i profesoři z VŠE

Kvůli krachu firemní skupiny EMTC byznysmena Tomáše Bárty prodělají peníze stovky investorů

Prašivé dluhopisy nakoupili i profesoři z VŠE
Tomáš Bárta | Archiv

Myslíte si, že ke koupi rizikových dluhopisů se nechají zlákat hlavně naivní lidé, kterým tyto (bez)cenné papíry doslova vnutí neodbytní finanční poradci? Zřejmě ano, ale není to pravidlem. Jak lze vyčíst ze seznamu věřitelů zkrachovalé firemní skupiny EMTC podnikatele Tomáše Bárty, mezi oběťmi se objevují i lidé, kteří by finančnímu trhu měli dokonale rozumět – profesoři z Vysoké školy ekonomické.

Do insolvenčního řízení se společností EMTC - Czech se přihlásilo zhruba 700 věřitelů. Naprostou většinu z nich tvoří právě investoři do dluhopisů různých firem ze skupiny EMTC. Zpravidla nakoupili cenné papíry za stovky tisíc korun, někteří i za více než jeden milion. Překvapit může častý výskyt akademických titulů u jmen věřitelů. Objevují se zde lékaři, zubaři, doktoři práv a přírodních věd, architekti i vědci.

Tak konkrétně – své pohledávky do insolvenčního řízení přihlásili dva profesoři z pražské Vysoké školy ekonomické – Zbyněk Revenda a Petr Fiala. Ze známějších jmen se zde objevuje třeba vědec Jan Petzelt z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR nebo dva docenti z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze – Zdeněk Kafka a Milan Zábranský. Někteří dokonce nakoupili dluhopisy od skupiny EMTC opakovaně, například lékařka propagující akupunkturu a čínskou medicínu Lenka Gluvňová.

Faktem je, že většina těchto investorů nakoupila dluhopisy EMTC - Czech, Lipa Learning či jiných Bártových firem během let 2017 a 2018. Až na jaře loňského roku se v souvislosti s přibývajícími krachy menších firem, jejichž majitelé nezvládli svůj podnikatelský záměr nebo jen chtěli z lidí vytáhnout peníze, začalo hovořit o fenoménu prašivých dluhopisů. Například v případě obchodu s módou Zoot investoři nakoupili dluhopisy za 239 milionů korun. Po bankrotu firmy dostali nazpět jen jednu desetinu.

Objem dluhopisů, které vydaly firmy Tomáše Bárty, lze zatím jen odhadovat. Účetní závěrka firmy EMTC - Czech uvádí, že ke konci roku 2018 dosáhl objem emitovaných obligací 466 milionů korun. EMTC lákalo investory na vysoké úročení, jež se pohybovalo od 6,3 do 8,6 procenta ročně. Chronicky ztrátová firemní skupina EMTC v srpnu loňského roku oznámila, že pozastavuje splácení jistiny i úroků. Letos v březnu soud prohlásil úpadek společnosti EMTC - Czech i jejích dceřiných firem, z nich nejvýznamnější je Lipa Learning.

Tomáš Bárta se v minulosti proslavil jako „král podomního prodeje“, zákazníky sháněl hlavně společnosti Bohemia Energy. S jejím šéfem Jiřím Písaříkem se později nepohodl a dodnes se mezi sebou soudí. Od roku 2012 se Bárta věnoval hlavně firmě Lipa Learning se zaměřením na vývoj vzdělávacích her pro předškolní děti. Její fungování však bylo dlouhodobě ztrátové, jen za rok 2018 prodělala 312 milionů korun. Mateřská společnost EMTC - Czech vykázala předloni ztrátu přes 377 milionů korun.