Praha vs. Brno: Když vy Hlubučka, tak my Hladíka

Nekonečný seriál Praha versus Brno má za sebou další dramatické kapitoly

Praha vs. Brno: Když vy Hlubučka, tak my Hladíka
ilustrační foto | Profimedia.cz

Je zapotřebí pochválit scenáristu, že stále ponechává otevřený konec a dává divákovi možnost vybrat si, komu z tradičních rivalů věnuje své sympatie.

V aktuálních kapitolách to nejprve pořádně rozpálila Praha, když v červnu udělala na tamním magistrátu pořádnou šťáru policie a odvedla si náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). Pro Brno to byl chvilku šok a trvalo mu několik měsíců, než se z takového útoku oklepalo. Ale hozenou rukavici nakonec přece jen zvedlo, i když na pražskou úroveň se zatím úplně nedostalo.

V moravské metropoli se v uplynulých dnech a týdnech také zatýkalo, nicméně končícího náměstka primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) si policie neodvezla v poutech jako Hlubučka – pouze mu prohledala kancelář. Ale kdo ví, jak se tato větev seriálu bude dále vyvíjet.

Každopádně Brno přešlo do protiútoku. Po několika týdnech vyjednávání předběhlo Prahu a složilo širokou koalici, jejímiž členy jsou i politici ODS a ANO. Na celostátní úrovni si sice nemohou přijít na jméno, a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dokonce říkal něco o polistopadovém kartelu, ale v tomto případě nic takového neplatí. Brno je Brno.

Míč je nyní na pražské straně hřiště, jednání o koalici na magistrátu ani koncem minulého týdne nemířila ke konci. Ale možná to je jenom mistrovská taktika Prahy: nechat udělat první krok Brno a pak ho trumfnout něčím lepším. Nechme se překvapit.