Praha je jediným krajem, kde se narodilo více dětí, než zemřelo obyvatel

Hlavní město je jediným krajem v zemi, kde se na přírůstku obyvatel nepodílejí pouze nově přistěhovaní, ale také porodnost.

Praha je jediným krajem, kde se narodilo více dětí, než zemřelo obyvatel
ilustrační foto | Shutterstock.com

Podle údajů Českého statistického úřadu byl loni jen v Praze počet živě narozených dětí vyšší než zemřelých obyvatel. U jiných krajů, kde také přibylo obyvatel, byl populační růst způsoben tím, že se do nich přistěhovali lidé z jiného regionu nebo ze zahraničí. 

„Pouze v Praze se na loňském populačním růstu kromě migrace částečně podílela i přirozená měna obyvatelstva. V hlavním městě byl totiž počet živě narozených dětí vyšší než počet zemřelých obyvatel. Ostatní kraje s populačním přírůstkem získaly nové obyvatele výhradně zásluhou stěhování osob mezi kraji či ze zahraničí,“ řekla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu.

V roce 2021 přitom zaznamenalo růst počtu obyvatel osm ze čtrnácti krajů Česka, šesti naopak obyvatel ubylo. Stejně jako v předcházejících letech přibylo loni nejvíce obyvatel ve středních Čechách, a to o čtrnáct tisíc, a v Praze – dokonce o šestnáct tisíc. Třetí v pořadí je s velkým odstupem Jihomoravský kraj, kde byl přírůstek jen tři tisíce. Naopak o největší počet obyvatel v republice přišel Moravskoslezský kraj – zhruba o pět tisíc osob.

Nejvyšší průměrný počet dětí na jednu ženu zůstal druhým rokem po sobě na Vysočině, kde dosáhl hodnoty 1,95 potomka na jednu matku. Nejnižší byl naopak v Karlovarském kraji, a to 1,69 dítěte.

Děti narozené mimo manželství mají dlouhodobě nejnižší zastoupení v hlavním městě Praze (40,5 procenta v roce 2021) a ve Zlínském kraji (43,1 procenta), naopak výrazně nejvyšší v kraji Ústeckém (63 procenta) a Karlovarském (61,2 procenta).