Praha a Středočeský kraj: V baště antibabišovství

Na pražských a středočeských hlasech bude nejvíce záležet, zda po volbách dojde k nějaké zásadnější změně.

Praha a Středočeský kraj: V baště antibabišovství
Koaliční kandidátku STAN s Piráty vede ve středních Čechách šéf Starostů Vít Rakušan. Stejně jako druhá opoziční koalice Spolu mají ambici v nějvětším kraji zvítězit. | Profimedia.cz

Praha a Středočeský kraj představují ve sněmovních volbách skoro čtvrtinu voličů a naposledy se tu rozdělovalo padesát poslaneckých křesel. Výrazně nadreprezentovaní tu byli především topkaři, následovaní ODS, Piráty a STAN. Tedy hned čtyři z pěti stran, jež dnes tvoří dvě opoziční koalice. Bez těchto dvou krajů by na mandáty nemohla pomýšlet Topka ani STAN. ODS a Piráti za své druhé a třetí místo vděčili právě Praze a středním Čechám. Jinak by totiž druhý skončil Tomio Okamura. Naopak hůře než v celostátním průměru si tu vedli komunisté, sociální demokraté, a zejména SPD a také KDU-ČSL.

Především hlavní město, kdysi bašta občanské pravice, je teď největší oporou antibabišovských sil, což potvrzují nejen sněmovní, ale i komunální volby. V těch prvních získaly strany tvořící dnešní opoziční koalice celkem patnáct ze čtyřiadvaceti mandátů. Volby do velkého pražského zastupitelstva v roce 2018 přinesly nesmírně vyrovnaný výsledek a jasnou porážku ANO. Těsně tu vyhrála ODS, následovaná Piráty, Čižinského Prahou sobě a koalicí TOP 09 a STAN. Babišovo uskupení skončilo na pátém místě.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit