PPF odchází z bankovního trhu v Rusku

Skupina PPF se stahuje z Ruska. Prodá tamní banku Home Credit ruským investorům v čele s finančníkem Ivanem Tyryškinem.  

PPF odchází z bankovního trhu v Rusku
Home Credit Bank v Rusku, ilustrační foto | Shutterstock.com

Sled zajímavých informací ze stáje PPF, největší investiční skupiny v Česku, nekončí. Krátce poté, co rodina Renáty Kellnerové oznámila jmenování Jiřího Šmejce novým šéfem PPF, přichází na řadu zásadní obchod, který skupině řeší jednu z hlavních bolestí dnešní doby, a to ruský trh, na kterém skupina v nedávné minulosti vyrostla a kde má dodnes aktiva zhruba za miliardu eur. 

Skupiny PPF a Home Credit v úterý oznámily, že se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem podepsaly dohodu o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku, včetně dceřiných společností. Akvizice Home Credit and Finance Bank (HCFB) i jejích dceřiných společností výše zmíněnou skupinou znamená úplný odchod Home Creditu z ruského trhu. 

V rámci transakce bude kazašská Bank Home Credit, která je dceřinou společností HCFB, prodána akcionářům a manažerům ze skupin PPF a Home Credit. „Transakce  bude realizována podle platných právních předpisů s cílem zajistit kontinuitu pro zaměstnance a klienty Home Creditu v Rusku i Kazachstánu. HCFB a její dceřiné  společnosti vykazují dobré ekonomické výsledky a působí v souladu s regulatorními a právními podmínkami platnými v Ruské federaci a Republice Kazachstán,“ stojí ve stručném oznámení PPF. 

Cena  transakce nebyla po dohodě obou stran zveřejněna. V držení PPF ale nadále zůstává pojišťovna a také řada komerčních nemovitostí. Ale i to je zřejmě přechodný stav.  

Ivan Tyryškin je ruský finančník, který stál u vzniku ruské burzy. Investoval také do řady předních ruských fintechových společností. Je jedním ze zakladatelů SPB burzy, stojí v čele její správní rady a patří k jejím významným akcionářům. 

Home Credit má v Rusku přes 36 milionů klientů, kolem deseti tisíc zaměstnanců, ačkoli snad s výjimkou Martina Schaffera – hlavního tykadla PPF v Moskvě – už prakticky žádného z Česka. K tomu 206 bankovních poboček a přes sto tisíc dalších prodejních míst. Ale hlavně má u ruských klientů rozpůjčováno přes čtyřicet miliard korun (údaj z poloviny loňského roku). Po spuštění sankcí v reakci na vpád ruských vojsk na Ukrajinu se pro PPF změnil v reputační i ekonomický problém, který bylo třeba rychle vyřešit. 

Není náhoda, že dotažení ruského exitu se přesně kryje s nástupem nového šéfa PPF Jiřího Šmejce. Ten se formálně ujme vlády nad mnohamiliardovou skupinou 15. června. Ale právě prodeji ruského Home Creditu se Šmejc osobně věnuje už řadu měsíců. Prodej byl blízko už začátkem roku, chystaný deal s ruským miliardářem Vladimirem Jevtušenkem však přerušila válka.