PPF dokončila odchod z ruského bankovnictví, prodala tamní Home Credit

Největší česká investiční skupina PPF dotáhla prodej své kdysi klíčové společnosti – ruské banky Home Credit. Na tamním trhu jí ale nadále několik projektů zůstává. 

PPF dokončila odchod z ruského bankovnictví, prodala tamní Home Credit
Největší česká investiční skupina PPF dotáhla prodej své kdysi klíčové společnosti – ruské banky Home Credit. | foto stasokulov / Shutterstock.com

Prodej skupina oznámila už letos v květnu, pár měsíců po ruské invazi na Ukrajinu. Šlo však o poměrně složitou operaci, která byla i kvůli regulaci rozdělena do několika fází.

V té první skupina PPF prodala ruským investorům kolem finančníka Ivana Tyryškina 50,5 procenta. A aktuálně se zbavila i zbylých 49,5 procenta akcií a bankovní sektor v Rusku tím definitivně opustila. 

„Transakce je v souladu s regulatorními podmínkami platnými v Ruské federaci a proběhla řádným způsobem tak, aby byla zajištěna kontinuita pro zaměstnance i klienty banky HCFB, která stabilně vykazuje dobré ekonomické výsledky,“ uvedla skupina ve stručném prohlášení.

Ekonomické parametry odchodu ale skupina nekomentovala. Krátce po vypuknutí války na Ukrajině PPF uváděla, že v Rusku má majetek zhruba za miliardu eur. Skupina, kterou od letošního roku řídí finančník Jiří Šmejc, dávala najevo, že v plánu je celkové stažení z tamního trhu.

Prodejem ruské banky ale její ruské podnikání zatím zcela nekončí. Nadále na tamním trhu drží několik velkých realitních projektů, například kancelářskou budovu Metropolis v Moskvě, logistický park South Gate Industrial Park či obchodní centrum Něvskij centr v Petrohradě. Patří jí ale také pojišťovna PPF Life Insurance, která měla ke konci loňského roku přes 230 tisíc pojištěnců. Už dříve se skupina zbavila významné zemědělské společnosti RAV Agro.