Povodňová šance i riziko. Jak živelní pohroma ovlivní německé volby

Předvolební dění u našeho největšího souseda se dramatizuje. Do hry přichází faktor živelní pohromy.

Povodňová šance i riziko. Jak živelní pohroma ovlivní německé volby
Katastrofální povodně v západních spolkových zemích, o kterých končící kancléřka Merkelová (uprostřed) prohlásila, že pro ně němčina nemá výraz, dávají předvolební situaci v Německu novou dynamiku. Vpravo premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet, vlevo starostka města Bad Münstereifel Sabine Preiserová-Marianová. | Profimedia.cz

Před faktorem živelní pohromy si nemůže být jistý vůbec nikdo. Mnozí komentátoři v této souvislosti připomínají, jak povodně v roce 2002 zachránily tehdejšího spolkového kancléře Schrödera, který se díky včasně navlečeným holínkám a pláštěnce ubránil svému vyzývateli Stoiberovi.

Již řadu let platí, že celá německá politická scéna patří k nejzelenějším v Evropě. Odklon od jaderné energie, bezvýhradná podpora evropského Green Dealu a předhánění se v návrzích na co nejtvrdší environmentální závazky jsou tu na denním předvolebním pořádku. Katastrofální povodně v západních spolkových zemích, o kterých končící kancléřka Merkelová prohlásila, že pro ně němčina nemá výraz, dávají situaci v Německu novou dynamiku. Náskok CDU/CSU před Zelenými se tak jeví jako méně výrazný než včera a bez šance na rychlé posílení nejsou ani další formace.

Laschet v akci

Povodně se dotkly především tří spolkových zemí, které patří k ekonomickým tahounům celého Německa. Ve dvou z nich, Severním Porýní-Vestfálsku a Bavorsku, momentálně vládnou křesťanští demokraté. A ne ledajací. Premiérem první jmenované země je Armin Laschet, tedy nový šéf a kandidát CDU na post spolkového kancléře. Bavorsko vede Markus Söder, který byl Laschetovým původním protikandidátem při výběru volebního lídra. Na oba politiky je proto soustředěna obrovská pozornost médií. Především Laschet zareagoval velmi rychle a podařilo se mu vtělit do role krizového manažera. Od počátku obráží oblasti nejvíce postižené živlem. Skvrnou na kráse, jež je může v budoucnu mrzet, je jeho upřímný smích, který však zazněl v nejméně vhodné chvíli, když spolkový prezident vyjadřoval soustrast pozůstalým obětí. Video se stalo hitem sociálních sítí a Laschet se musel omluvit. Zda to bude stačit, se teprve uvidí.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit