Povinné očkování? Lidé nejsou nesvéprávní hlupáci

Nápad s povinným očkováním je projevem zoufalství, že dva roky aplikované recepty na konec pandemie nefungují a vakcinace nepřináší to, co od ní lidé očekávali.

Ministerstvo zdravotnictví tento týden vydá vyhlášku, která zavede povinné očkování českých občanů nad šedesát let a pracovníků ve zdravotnictví a v dalších veřejných službách proti covidu. A už se houfují další specialisté přes čínskou chřipku a sepisují petici za povinné očkování úplně všech, a to co nejdříve. Prostě je tady čtvrtina populace, která se nenaočkovala a kazí to všem ostatním, protože jsou kvůli ní přeplněné JIP a pandemie řádí jako černá ruka.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková se pak v televizi nechá slyšet, že lékaři, kteří vyjadřují pochybnosti o očkování, by měli být vyloučeni z České lékařské komory a tím by jim bylo znemožněno vykonávání praxe. A odborář Kubek hned pochybující lékaře vyzval k dobrovolnému odchodu. To má pak docela kliku, že není členem ČLK takový virolog Thomas Mertens, šéf německé Stálé očkovací komise (STIKO), která doporučuje či nedoporučuje schválení vakcín, když nedávno pravil, že svého sedmiletého syna by očkovat nenechal, protože riziko vážného covidu u dětí je nepatrné a u vakcín nejsou stále dostatečné informace o některých vedlejších účincích právě na děti a mladé lidi. Říká tak nemlich to samé jako extravagantní polyamorický český miliardář Karel Janeček na svém Zlatém slavíkovi. Jen na rozdíl od něj nebyl doma obratem kamenován bojovníky s dezinformacemi.

S těmi dezinformacemi je to také složitější. Některé nám vydrží věky, jako třeba ta, jak nás Bill Gates očkuje čipy, aby nás všechny mohl řídit ze svého mobilu. Jiné se z dezinformace tak nějak zvláštním postupem mění na realitu. Není třeba těžké najít na internetu záznam našeho končícího premiéra, kterak na počátku letošního roku hřímá ve Sněmovně, že zvěsti o povinném očkování jsou dezinformace, stejně jako to, že budou covid pasy a na jejich základě budou neočkovaní diskriminováni.

Je dezinformací zpravodajství médií líčící utrpení třicátníků na plicní ventilaci, nebo suchá interpretace oficiálních dat, podle nichž je mezi pacienty JIP jen kolem osmi procent lidí do 39 let, takže výrazné zvýšení proočkovanosti v této věkové kategorii nemocnicím příliš neuleví?

Ta vzedmutá vlna hlubokého přesvědčení, že kdo není s námi, je proti nám, je zřejmě jistým projevem zoufalství, že dva roky aplikované recepty nefungují a ani ta vakcinace nepřináší to, co od ní tito lidé očekávali. Takový iniciátor petice za povinné očkování, mikrobiolog Peter Šebo, nyní tvrdí, že zřejmě bude třeba naočkovat 95 procent populace jako v případě spalniček a koronavirus zmizí. Pomíjí přitom dost zásadní fakt, že vakcína proti spalničkám brání proti nákaze, což vakcíny na covid prostě neumějí. Chrání zcela nesporně před vážným průběhem a smrtí, a to ještě ne ze sta procent. Vymýcení koronaviru vakcinací je prostě nesmysl i při „kimirsenovské“ 120procentní proočkovanosti.

Ano, očkování pomáhá, ale že můžeme zapomenout na jednoduchá řešení, dokazuje třeba Belgie. Jedna z nejproočkovanějších zemí v Evropě má jen o maličko nižší obsazenost JIP, než máme my. S dalšími mutacemi to může být ještě složitější. Mocenské a násilné řešení situace jen medicínskými prostředky neexistuje, a tudíž nemůže fungovat.

Je třeba přestat považovat významnou část populace za nesvéprávné hlupáky, kterým je jedno, jestli se udusí na plicní ventilaci, a divit se, že to v nich vyvolává iracionální odpor. Po evropských velkoměstech pochodují desetitisícové protestní demonstrace. Výtržnosti se konají i v tak ospalém městě, jako je Lucemburk. Budou snad jejich účastníky policajti chytat do sítí a očkovat je násilím?

Už dva roky je zřejmé, že jedinou zemí, která se s pandemií racionálně – byť také bolestně, ale bez společenských konfliktů – vyrovnává, je Švédsko. Co takhle vzít si příklad a vrátit lidem odpovědnost za jejich vlastní zdraví? Poskytnout jim jak vakcíny, tak další nové léky a nechat je svobodně diskutovat o své situaci s jejich lékaři. Aby podle toho zvolili nejvhodnější cestu vyrovnání se s nepochybně existujícím nebezpečím.

Odborníci vakcinologové a virologové nechť vedou odborné diskuse, a především nikoho z nich nevylučují, protože od dob Giordana Bruna víme, že to vědeckou pravdu fakt nezaručí. A vláda ať hlavně už nelže. Třeba o tom, že vakcinace sta procent populace umožní zrušit epidemická opatření. A snaží se získat si zpět důvěru lidí v to, že ví, co činí. Bude to obtížné, ale nová vláda dostane šanci. Nicméně bude trvat jen pár hodin do prvního kiksu.