Poslanec, nebo senátor. Rakušan vybírá ministra školství

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan chce ještě tento týden představit jméno nového ministra školství. Z původní desítky už zúžil počet kandidátů na tři.

Poslanec, nebo senátor. Rakušan vybírá ministra školství
Předseda STAN Vít Rakušan | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Ministrem školství pravděpodobně nebude Robert Plaga, po jehož obnoveném angažmá volali někteří politici v čele s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (TOP 09). „Chci, aby šlo o reprezentanta hnutí Starostové a nezávislí,“ říká Vít Rakušan. Plaga byl v minulosti ministrem školství za hnutí ANO a byl i členem hnutí vedeného Andrejem Babišem. Po kauze Stoka v Brně však členství již neobnovil. Nyní je politickým náměstkem ministra Petra Gazdíka. Od září se má stát předsedou Národního akreditačního úřadu pro vysoké školy, který dohlíží na vysoké školy.

V Otázkách Václava Moravce Vít Rakušan zmínil senátory Jiřího Drahoše a Miroslava Plevného. Oba se zabývají vzděláváním, Drahoš je dokonce předsedou senátního výboru pro školství a vědu. Senátor Miroslav Plevný je profesorem ekonomie ze Západočeské univerzity v Plzni.

Bývalý předseda Akademie věd ČR Drahoš nabídku odmítl. „Zdvořile jsem řekl, že mě naplňuje práce v Senátu,“ sdělil profesor. Podle kuloárních informací stále uvažuje nad tím, zda nezkusit prezidentskou volbu. O jeho podpoře v boji o post hlavy státu se spekuluje ve volebním uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Mohl by ale být i přijatelným kandidátem pro STAN a Piráty. I blízcí spolupracovníci profesora Drahoše v neformálních rozhovorech uvádějí, že na prezidentskou pozici se hodí více než na post ministra.

Senátor Plevný nabídku stát se ministrem neodmítl. Rakušanovi ale sdělil, že jsou jistě i kvalitnější kandidáti. Lidé ze STAN o Plevném hovoří jako o intelektuálovi a dobrém kandidátovi na ministra. Že by jej ale Rakušan nakonec skutečně povolal do čela ministerstva, je prý spíše nepravděpodobné.

Nejblíže ministerskému křeslu údajně měli dva poslanci za STAN, Viktor Vojtko a Ondřej Lochman. Vojtko však dnes oznámil, že nabídku z rodinných důvodů odmítl. „Vést ministerstvo je pro mne velmi lákavá výzva. Byl bych rád, kdyby vzdělávání u nás poskytovalo žákům a studentům co nejlepší startovací pozici do života. Nicméně po pečlivém zvážení nyní z osobních a rodinných důvodů nemohu nabídku na ministra školství přijmout,“ napsal Vojtko na Twitter.

Lochman ze zahraniční cesty v Kataru vzkázal, že o ministerském postu uvažuje. „Nabídku zvažuji,“ sdělil. Na svých internetových stránkách píše, že je sice vystudovaným učitelem anglického jazyka a občanské výchovy, ale typickým učitelem se nikdy nestal. Je však jazykově vybavený a vzděláváním se zabýval v rámci doktorského studia na Univerzitě Karlově. Je starostou Mnichova Hradiště.

V užším výběru ale údajně stále figuruje i Věra Kovářová, místopředsedkyně Sněmovny. I ona se vzdělávání věnuje. Jako jedna z mála političek STAN je i poměrná veřejně známá. Jako místopředsedkyně hnutí je navíc jednou z posledních vysoce postavených politiků STAN, kteří za sebou ještě nemají žádný skandál.

Vít Rakušan pro Seznam Zprávy uvedl, že s kandidáty na ministra bude hovořit dnes. „Chceme přijít se jménem, které nebude třeba mediálně třaskavé, ale bude to člověk, který to zvládne a nebude na sobě mít stín pochybnosti s nějakými divnými kontakty,“ sdělil.