Pomalý Biden. Republikáni chtějí akci proti Kubě

Řada amerických politiků žádá větší akčnost od vlády Joea Bidena proti blokování internetu na Kubě, kde sílí protesty proti komunistickému režimu. Bílý dům by měl Kubáncům technologicky zajistit svobodný přístup k internetu.

Pomalý Biden. Republikáni chtějí akci proti Kubě
ilustrační foto | Shutterstock.com

Kubánci se bouří proti komunistické vládě, která je u moci už 62 let. Aby se protestující nemohli domlouvat přes sociální sítě, zablokovaly úřady internetové připojení nebo samotné mobilní aplikace sociálních sítí. 

Administrativa Joea Bidena je nyní kritizována za to, že jasně nepodpořila odpůrce režimu. Kromě republikánů, mezi jejichž tradiční voliče patří kubánští emigranti, se k tlaku na Bidena přidávají i některé demokratické organizace. 

Republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis vyzval federální vládu, aby okamžitě umožnila připojení k internetu přes balonové nebo satelitní technologie, a znemožnila tak kubánské vládě cenzuru. Stejně se vyjádřil i senátor Marco Rubio. 

„Jedna věc, které se komunistické režimy bojí nejvíce, je pravda. A pokud dokážeme Kubáncům pomoci vzájemně komunikovat a také komunikovat s vnějším světem, na této pravdě bude záležet,“ zdůraznil guvernér Floridy, který je jedním z možných protivníků Bidena v boji o Bílý dům v roce 2024. Biden zatím jen oznámil, že vláda zkoumá technologické možnosti, jak Kubáncům pomoci s internetovým připojením. Kubánská opozice tvrdí, že tisíce lidí byly už zadrženy a uvězněny. 

Pomalý a starý prezident

Republikáni často poukazují na to, že Bidenovy reakce na aktuální dění jsou příliš pomalé. I demokraté na Floridě se obávají, že malá aktivita prezidenta, kterému bude v listopadu 79 let, může dlouhodobě podkopat vyhlídky demokratů na Floridě, jež je jedním z klíčových států pro ovládnutí Bílého domu. 

„DeSantis ukázal akci. To je přesně to, co lidé chtějí,“ rýpl si do prezidenta Carlos Odio ze společnosti Equis Research, jež monitoruje chování voličů hispánského původu. 

Americké ministerstvo zahraničí se brání, že dopady největších protestů na „ostrově svobody“ od uchopení moci Fidela a Raúla Castrových musí nejprve analyzovat a pak přijmout kroky „k podpoře kubánského lidu“. Dalším problémem je i posílání peněz příbuzným na Kubu, aby je nezabavily kubánské úřady. 

K aktivním krokům vyzval prezidenta i demokratický senátor Bob Menendez z New Jersey, který má kubánské předky a je předsedou výboru pro zahraniční vztahy. Politici navrhují, aby Washington použil technologii projektu Loon, který financovala firma Google se společností Raven

Rubio tvrdí, že je možné takto poskytnout internetové připojení lidem poměrně rychle. Projekt vznikl už v roce 2013 a měl pomocí horkovzdušných balonů zajistit připojení k internetu v odlehlých oblastech světa. Letos v lednu ale technologický gigant z projektu vycouval s tím (provozoval jej zkušebně v Portoriku a Keni), že není ziskový.

Firma Raven ale stále technologií s balony, jež létají ve výšce 18 kilometrů, disponuje a mohla by se použít. Americko-kubánská komunita už oznámila, že peníze na spuštění projektu nehrají roli, potřebují hlavně podporu Bílého domu a ostatní už zařídí.