Polemika: Byznys na sedmi procentech

Vydavatelé stravenek lobbují za zachování současného stavu, stravovací paušál by jim narušil byznys plán.

Polemika: Byznys na sedmi procentech
Stravenky, ilustrační foto | Profimedia.cz

Stravovací paušál je pro zdraví české populace snad ještě nebezpečnější než koronavirus. Pokud jej vláda prosadí, nastane vlna zavírání restaurací a firemních jídelen. Dostaví se nevratné změny ve stravovacích návycích a s nimi spojené dopady na lidské zdraví. Před tím vším varuje Asociace provozovatelů poukázkových systémů a dodává, že stát na změně prodělá desítky miliard na nižším výběru daní.

Napětí roste a není divu – příslušný návrh novely zákona právě míří do druhého čtení v Poslanecké sněmovně. „Dnes firmy zajišťují pro zaměstnance obědy v jídelně nebo jim dávají stravenky. A už příští rok budou mít další možnost – dávat příspěvek na stravování rovnou v penězích. Nic se neruší, systém naopak zjednodušujeme,“ uvedla Alena Schillerová, jejíž ministerstvo financí novelu vypracovalo.

 

Tak jako v jiných případech se i zde hraje o velké peníze. Vydavatelé stravenek na stávajícím systému slušně vydělávají. Tři největší subjekty na trhu v součtu vykazují zisk převyšující 650 milionů korun, většina z této sumy připadá na Sodexo. Emitenti si totiž z každé stravenky strhávají pět až sedm procent její výše. Jejich příjem navyšují také propadlé stravenky, které zaměstnanci zapomněli využít nebo ztratili.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit