Poláci tlačí na zastavení plynovodu Nord Stream 2

Kontroverzní projekt dostává novou dynamiku. Polsko žádá Německo, aby byla stavba zastavena. V souvislosti s otravou Alexeje Navalného sílí hlasy, aby Rusko bylo potrestáno ekonomicky.

Poláci tlačí na zastavení plynovodu Nord Stream 2
ilustrační foto | Profimedia.cz

Dostavba plynovodu pod Baltským mořem Nord Stream 2 získala nový rozměr v souvislosti s otravou Alexeje Navalného, který se vzpamatovává z útoku novičokem v berlínské nemocnici. Po dlouhodobých výhrůžkách ze strany Spojených států na uvalení sankcí na evropské firmy, jež se na stavbě podílejí, se tentokrát přidává i Polsko. 

Polský premiér Mateusz Morawiecki nebývale ostře prohlásil, že Německo musí projekt okamžitě ukončit. „Posiluje to sílu Ruska a pomáhá prezidentovi Putinovi budovat vojenskou sílu, která zastrašuje ostatní národy,“ zdůraznil. Také náměstek polského ministerstva zahraničí Paweł Jabłoński poukázal na to, že otrava Navalného je budíčkem pro řadu německých politiků, aby si uvědomili, že není radno spolupracovat s Kremlem. „Náš postoj byl jasný a konzistentní po celé roky,“ řekl.

Nejde o plyn, ale o politiku

Polská vláda zdůrazňuje, že se jedná hlavně o politický projekt, který může být zneužit i jako vojenská páka, pokud se Putin rozhodne „vyhladovět“ Ukrajinu. Nord Stream může posílit vliv Ruska i na západní Evropu, obávají se Poláci. Upozorňují i na rostoucí vliv Moskvy na Bělorusko. 

Polský energetický koncern PGNiG si stěžuje na to, že projekt plynovodu spojující přímo Rusko s Německem posiluje dominantní postavení Kremlu jako dodavatele plynu do EU, což odporuje cílům diverzifikace energetických zdrojů Bruselu. Plynovod má zvýšit kapacitu na dvojnásobek na 110 miliard kubických metrů ročně. Pro Německo budou dodávky plynu klíčové po roce 2023, kdy v zemi budou odpojeny zbývající jaderné reaktory. 

Zrušení projektu by ale vedlo k nákladným soudním tahanicím ve výši miliard eur, poukázala Katja Yajimava z Oxfordské univerzity. Zastavení projektu přirovnává k novodobé železné oponě, jež by opět rozdělila Evropu. 

Poukazuje se i na zvýšený vliv Washingtonu na evropskou ekonomiku, pokud by k zastavení projektu došlo. Spojené státy lobbují za větší dovoz zkapalněného plynu LNG do Evropy. Bývalý poradce pro energetiku na americkém ministerstvu zahraničí Benjamin Schmitt ale oponuje, že by Američané bojkotovali stavbu plynovodu jen kvůli svým ekonomickým zájmům. Tuto zjednodušenou interpretaci se snaží vyvolat ruské dezinformační weby. Navíc projekt kritizoval už před prezidentem Donaldem Trumpem i Barack Obama nebo Joe Biden.

Ve hře zůstávají i sankce Evropské komise vůči firmám, jež se na projektu podílejí. To by ale poškodilo hlavně německý energetický trh, který začíná být stále závislejší na ruském plynu, varoval analytik Connor McLean z firmy BTU Analytics. 

Německo a LNG

Ariel Cohen z neziskové organizace pro mezinárodní vztahy Atlantic Council tvrdí, že přísné oddělování projektu Nord Stream 2 od politiky vyhovuje hlavně kancléřce Angele Merkelové, která tím chce zabránit americkým sankcím. Německé ministerstvo hospodářství navíc doufalo, že když vybuduje terminál pro kapalný plyn u Hamburku, uklidní tím americké politiky.

Kirsten Westphalová z německého Institutu pro mezinárodní vztahy a bezpečnost dodala, že budování terminálů LNG v německých přístavech je pozitivním krokem, protože diverzifikuje import plynu do Německa. Navíc síť terminálů pro kapalný plyn je v západní Evropě velmi flexibilní, americký plyn se může dostávat na evropský trh i přes terminál v Rotterdamu.

Schmitt poukazuje na to, že Nord Stream 2 není pro evropský trh s plynem nezbytný a vnímá ho hlavně jako nástroj, jak poškodit Ukrajinu. Z kapacity 55 miliard kubíků plynu má jen deset miliard skončit u německých odběratelů, zbytek je určen pro další trhy – Česko, Rakousko, Itálii. 

Lavírování Merkelové ohledně plynovodu a posunutí termínu dokončení se zdá být výhodné pro německou vládu, aby tím otupila hrany amerických námitek a případných sankcí. Cohen si myslí, že německá politička bude manévrovat mezi možností kupovat více plynu z USA a zároveň ve stupňování tlaku na Moskvu, aby získala závazek od Vladimira Putina, že bude i nadále poskytovat tranzit plynu přes Ukrajinu. Podle analytika bude také důležité, jak dopadne léčení Navalného. Pokud se plně uzdraví, bude možné s Ruskem obnovit ekonomické vztahy. V opačném případě to bude obtížnější.