Pokrytci a ubožáci. Američtí sponzoři pekingských her čelí kritice

Představitelé Coca-Coly, Visy či Airbnb čelili grilování v americkém Kongresu. Padala tvrdá slova.

Pokrytci a ubožáci. Američtí sponzoři pekingských her čelí kritice
ilustrační foto | Profimedia.cz

Letošní olympijské hry v japonském Tokiu nejsou ani v polovině, ve světě se ale už řeší ty následující, zimní olympijské hry 2022 v Pekingu. Hry v Číně vzbuzují už od samotného oznámení pořadatelství kontroverzi, naposledy se pod ostrou palbou kritiky ocitli velcí američtí sponzoři.

Představitelé Coca-Coly, Intelu, Visy, Airbnb či Procter & Gamble se účastnili slyšení v americkém Kongresu, kde zákonodárcům vysvětlovali své postoje k porušování lidských práv v Číně. Tedy, měli je vysvětlovat. Do kritiky tamního režimu se jim nechtělo.

Pod tlak je dostal přímou otázkou už republikánský kongresman Chris Smith, když se jich zeptal, zda by měly být olympijské hry přeloženy či přesunuty do jiného města vzhledem k porušování lidských práv. Odpovědi buď nepřišly vůbec, nebo byly vyhýbavé. „O tom, kde se budou hry konat, jsme my nerozhodovali,“ poznamenal viceprezident Coca-Coly pro lidská práva Paul Lalli. „Následujeme a podporujeme sportovce kdekoli, kde soutěží,“ podotkl.

Když přišlo na pořad jednání stanovisko vlády USA, podle něhož páchá čínský režim genocidu vůči Ujgurům a dalším muslimským skupinám, bylo odpovědí znovu ticho, případně další vyhýbavá stanoviska. Jen viceprezident Intelu Steve Rodgers vládní stanovisko podpořil. „Zprávu ministerstva zahraničí jsem si přečetl a jejím závěrům věřím,“ řekl stroze Rodgers a ze strany republikánského senátora Toma Cottona se mu dostalo pochvaly za přímou odpověď.

Jinak ale bylo slyšení v Kongresu ve znamení tvrdé kritiky ze strany zákonodárců, nehledě na to, zda šlo o republikány, či demokraty. Obzvlášť představitel Coca-Coly byl pod velkým tlakem. Člen Sněmovny reprezentantů za demokraty Tom Malinowski celkem trefně poznamenal, že zatímco na omezování volebního práva v Georgii (mimochodem „domovském“ státě výrobce limonád) má silný názor a nešetří kritikou, na čínský komunistický režim si pokrytecky netroufne. Podle něj je naprosto jasné, že má strach ze snížení zisků v Číně.

„Všichni, až na pár vyjímek u pana Rodgerse, jste sem byli očividně posláni s úkoly neříct nic, co by se mohlo dotknout čínské komunistické strany,“ zhodnotil slyšení Cotton s tím, že postoj sponzorů je „ubohý a ostudný“.

Výzvy k bojkotu pekingských her se v posledních měsících množí hlavně na Západě a tlak na sponzory se bude ještě stupňovat. Některé země prý dokonce uvažují, že by své sportovce příští rok do hlavního čínského města ani neposlaly.