Podcast Dobrá správa: Kdo sponzoruje politické strany?

Která z politických stran dostává nejvíce soukromých darů? Kdo byl loni největším sponzorem politiky? A proč není dobré vnímat dárce automaticky jako sprosté podezřelé? O tom všem mluví ekonom Jiří Skuhrovec z Datlab Institutu v podcastu Dobrá správa. 

Podcast Dobrá správa: Kdo sponzoruje politické strany?

Už několik let v Česku platí nová pravidla pro transparentnější financování politiky. Všechny politické strany a hnutí měly do 1. dubna zveřejnit své výroční zprávy za rok 2020. Ve stejné době spustil ekonom Jiří Skuhrovec z Datlab Institutu nový web politickefinance.cz, který mapuje financování takřka 160 politických stran a hnutí. 

Kromě finanční kondice jednotlivých stran nástroj přibližuje i jednotlivé dárce a jejich napojení na veřejné zakázky a dotace. Podle slov Jiřího Skuhrovce přitom nejde o snahu dárce očernit, ale o užitečný nástroj, který může pomoci v předcházení střetu zájmů.

Kdo v Česku sponzoruje politické strany?

Týdeník HROT je mediálním partnerem podcastu Dobrá správa, který produkuje Rekonstrukce státu. Moderátor pořadu Martin Luhan si zve do studia experty a řeší s nimi aktuální témata české politiky, státní správy a boje proti korupci.