Pochybná iniciativa chce vymáhat peníze z Bohemia Energy. Zneužívá Nachera

Iniciativa Poplatky zpět chce vymáhat peníze klientů padlé Bohemia Energy. Zneužívá přitom jméno poslance Patrika Nachera. Kdo za ní stojí, není jasné.

Pochybná iniciativa chce vymáhat peníze z Bohemia Energy. Zneužívá Nachera
ilustrační foto | Tomáš Turek, týdeník Hrot

„Pokud chcete získat své odškodné, nespoléhejte na pochybné obchodníky s plnými mocemi, kteří vaše data jen přeprodají advokátům,“ uvádí na svém webu iniciativa Poplatky zpět. Ta chce vymoci náhradu škody klientům padlého dodavatele energií Bohemia Energy. O vzniku iniciativy informovala například ČTK, podle které chce získat rozdíl mezi původní nasmlouvanou cenou a tou, kterou musí exklienti platit dodavateli poslední instance.

Vystupování Poplatky zpět je však samo o sobě dost pochybné. Na svých internetových stránkách neuvádí s výjimkou emailové adresy žádné kontakty, ani bližší informace, kdo za iniciativou stojí. Po poškozených klientech vyžaduje jméno, telefon a další osobní data.

Odkazuje se však na údajnou dřívější spolupráci s poslancem za ANO Patrikem Nacherem. Ten je znám jako někdejší bojovník za vrácení bankovních poplatků za vedení úvěrových účtů. Spolu s advokáty Petrem Němcem a Petrem Tomanem stál v minulosti za nakonec neúspěšnou výzvou Poplatkyzpět.cz.

Web zveřejnil i starší fotografii z tiskové konferecne se všemi třemi aktéry. Ti se však od aktuální iniciativy distancují. „Nemám s tím nic společného a nic o této aktivitě nevím,“ řekl týdeníku Hrot Nacher s tím, že k využití své fotografie nedal souhlas. Podobně zareagovali i oba advokáti. Nacher podle svých slov vyzval k odstranění fotografie a je připraven případně podniknout v koordinaci s Němcem a Tomanem další kroky.

Týdeník Hrot se obrátil skrze uvedenou emailovou adresu s dotazy i na iniciativu. Podle mluvčího Radima Molnára Nacher a oba advokáti nikdy nebyli vlastníky projektu Poplatkyzpět.cz, ale pouze „spolupracujícími subjekty“. 

„Korektně uvádíme, že tito lidé v minulosti s projektem Poplatkyzpět.cz prokazatelně spolupracovali a to je nezpochybnitelný fakt. Současně nikde neuvádíme, že tito pánové s projektem i nadále spolupracují,“ reagoval Molnár. Držitelem ochranné známky je prý v současnosti blíže neupřesněný zahraniční investor. Další podrobnosti nechtěl Molnár sdělit. 

Webová doména poplatky-zpet.cz je registrovaná na společnost Domains By Proxy s adresou v USA a skutečné majitele skrývá.

Databáze Úřadu průmyslového vlastnictví obsahuje v této souvislosti jedinou zmínku. V roce 2014 zamítl úřad přihlásit slovní spojení Poplatky zpět, které si chtěla zapsat  agentura Marcus and Art Miroslava Deneše a Daniela Plovajka. Společnost se dnes jmenuje 4PR communication a ani jeden ze známých specialistů na komunikaci se v ní podle obchodního rejstříku už neangažuje. Zajímavým detailem však je, že Deneš se po pádu Bohemia Energy stal mluvčím majitelů skupiny manželů Písaříkových.  

Říjnový pád dodavatele energií Bohemia Energy manželů Písaříkových postihl 900 tisíc zákazníků. Většina z nich přešla následně pod dodavatele poslední instance, ovšem s mnohem vyššími cenami. Jiří Písařík slibuje, že firmy skupiny neskončí v insolvenci a všechny závazky vyrovnají.