Po zklidnění návrat paniky

Pokud vojenská invaze Ruska na Ukrajinu v dohledné době neskončí rozumnou dohodou, ženeme bez tlumení nejen české hospodářství do nečasu

Po zklidnění návrat paniky
Německo budování plynovodu Nord Stream 2 po dně Baltského moře dlouhodobě podporovalo, svůj postoj ale Berlín kvůli agresivnímu postupu Ruska vůči Ukrajině postupně změnil. | Profimedia.cz

Zhruba před rokem vstoupily české firmy do světa dynamického růstu (a volatility) cen energií. Chtělo by se říci, že po „covidovém“ půstu šlo o korekci správným směrem. Technicky vyjádřeno, tržní pohyb skončil překmitem do opačného extrému, což kromě některých dodavatelů energií doléhá především na koncové spotřebitele, tedy firmy a domácnosti.

Dlouhodobou fixací cen se lze nadměrným tržním výkyvům bránit i v cenách energií, avšak jen do určité míry, pokud současně máte spolehlivého dodavatele. Zde ovšem musíme „odložit brýle“ technické analýzy vývoje cen energií a přejít k příčinám a následkům.

Klid před bouří

U příčin započala nervozita okolo Ukrajiny již na jaře roku 2021 cvičením u její východní hranice, které sice po několika týdnech skončilo, ale trh zůstal nervózní ze souvislostí evropské Zelené dohody, rostoucích cen emisních povolenek a snižování výkonu jaderných elektráren v Evropě.

Lokálního vrcholu jsme se dočkali před Vánocemi pod taktovkou situa­ce na Ukrajině v konjunkci s uvedenými vlivy a odložením očekávaného souhlasu pro Nord Stream 2, kdy ceny plynu s krátkým dodáním atakovaly hranici 180 eur za megawatthodinu a spotové ceny elektřiny vystoupaly k hranici 420 eur za megawatthodinu. Lednový a z velké části i únorový „klid před bouří“ společně s relativně teplým počasím trh zklidnily.

O návrat paniky na trh s energiemi se koncem letošního února postaral ruský prezident Putin spuštěním vojenské invaze na Ukrajinu, čímž na sebe po právu přivolal bezprecedentní hospodářské sankce ze strany mnoha států světa.

Následky prozatím vypadají tristně, a pokud vojenská invaze Ruska na Ukrajinu v dohledné době neskončí rozumnou dohodou, která by umožnila polevit v ohromně silných sankcích se značným zpětným dopadem na ekonomiky sankcionujících zemí, ženeme bez tlumení nejen české hospodářství do nečasu.

Intenzita pociťovaných obtíží bude přímo úměrná míře závislosti ekonomik na ruských komoditách. Komoditně a energeticky náročné sektory směřují přímo do velkého stresu. Autor tohoto článku ví, o čem píše, protože působí ve společnosti Kovolis Hedvikov, výrobci hliníkových odlitků a obrobků do automotivu, společnosti, která v časech před covidem zpracovávala i patnáct tisíc tun hliníku ročně.

Stabilizujte ceny

Podnikáme v tvrdém konkurenčním prostředí již léta a naše provozní marže se před covidem pohybovala mezi pěti a šesti procenty. Strukturální změny v automotivu proložené covidem profitabilitu výrazně snížily. Specializujeme se na technologicky náročné díly s vyšší přidanou hodnotou, investujeme do automatizace, zavádíme do sériové výroby pionýrské metody slévání dílů s nižší hmotností a vyšší pevností a máme přes 800 vlastních zaměstnanců a okolo stovky spolupracovníků z agentur práce.

K možnému „tlumení“ uvádím, že výrazně vyšší ceny, které nyní platíme za komodity a energie, na nás působí jako náhlé zvýšení daní, což, věřím, si tvůrci hospodářské politiky uvědomují. Pomoci by nám mohli tím, že nebudou váhat stabilizovat ceny energií, byť i krátkodobě, například těžbou našeho uhlí, flexibilitou ve spotřební dani v časech paniky, jasnou a včasnou komunikací podpůrných opatření. Úleva provoznímu financování v podobě dočasného moratoria na splátky jistin z úvěrů se v době covidu také osvědčila. 

Autor je finančním ředitelem Kovolisu Hedvikov