Po více než deseti letech se opět začínají stavět velké solární parky. Ale drhne to

Politici se po více než deseti letech rozhodli finančně podpořit stavbu velkých solárních parků, z Modernizačního fondu na ně směřují miliardy korun.

Po více než deseti letech se opět začínají stavět velké solární parky. Ale drhne to
Solární panely | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

„Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie. Naším pilířem bude jádro, ale masivně podpoříme i výstavbu fotovoltaických elektráren a budeme podporovat i využívání tepelných čerpadel,“ prohlásil v červnu premiér Petr Fiala (ODS).

V první vlně rozdělil fond peníze pro více než padesát projektů. Kolik se jich ovšem nakonec postaví, není jasné. Politici totiž zatím nebyli schopni vytvořit odpovídající podmínky k tomu, aby se velké fotovoltaické elektrárny skutečně vybudovaly.

„Může se stát, že se nakonec postaví jen zlomek,“ varuje výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář. Na ministerstvu průmyslu se totiž zasekly klíčové novely potřebných zákonů, které vedle podpory takzvané komunitní energetiky cílily rovněž na velké solární parky. Počítá se například s tím, že by obce musely na svém katastrálním území vyčlenit území, kde by se fotovoltaika mohla montovat.

I tak se trh s velkými fotovoltaikami začíná pomalu hýbat, i když podle odborníků by tento pohyb mohl být podstatně větší. První firmou, která po dlouhých letech významně rozšíří pozemní instalace, je společnost Solar Global. Díky tomu, že patří mezi úspěšné žadatele z Modernizačního fondu, zahájila teď na podzim výstavbu dvou fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu bezmála dva megawatty – vyrostou na nezemědělských pozemcích na Prostějovsku.

Skupina ČEZ má v plánu vybudovat do roku 2030 na šest tisíc obnovitelných megawattů. Ještě letos chce zahájit výstavbu fotovoltaické elektrárny v lokalitě Křižany na Liberecku. Bude mít instalovaný výkon přesahující 4,2 megawattu a bude se rozkládat na pozemku s plochou více než 35 tisíc metrů čtverečních. Předpokládané náklady na výstavbu přesahují osmdesát milionů korun.

Veřejná podpora vládních politiků včetně premiéra ještě neznamená, že navrhovaný projekt odsouhlasí místní úřady, které jsou pro schválení klíčové. Například Horosedly u Písku nedávno odmítly plán na výstavbu fotovoltaické elektrárny o výměře převyšující čtyřicet hektarů, což by tento projekt zařadilo mezi největší solární parky v republice.