Vedle piva i tvrdý alkohol? Prazdroj zvažuje rozšíření výroby

Plzeňský pivovar rozšířil svůj předmět podnikání, nově by mohl vyrábět i tvrdý alkohol. Podrobnosti zatím tají.

Vedle piva i tvrdý alkohol? Prazdroj zvažuje rozšíření výroby
ilustrační foto | Profimedia.cz

Česká pivovarnická jednička, Plzeňský Prazdroj, se podle všeho chystá vyrábět i něco jiného než pivo. V obchodním rejstříku se totiž objevila jedna drobná, ale zásadní změna. Pivovar rozšířil předmět podnikání o výrobu a úpravu kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů. Doposud přitom mohl Prazdroj lihoviny pouze prodávat. Naznačuje to tedy, že pivovar se vedle piva chystá vyrábět i tvrdší pití. 

„Do budoucna se díváme i po dalších možnostech, jak obohatit pivní trh, proto došlo k úpravě koncese,“ reagoval mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář s tím, že bližší podrobnosti v tuto chvíli nemůže sdělit. 

Dění posledních měsíců nicméně naznačuje, jakým směrem by se záměry pivovaru mohly ubírat. Podobně jako jiným pivovarům zůstalo i Prazdroji kvůli uzavřeným hospodám na jaře ve skladu množství piva, které se nestihlo vypít. Mezi zbytky byla i silnější piva z programu Volba sládků, která se kvůli vyššímu obsahu alkoholu hodí k výrobě destilátů. 

Namísto likvidace prošlých zásob se proto Prazdroj spojil s likérkou L’Or special drinks, známou především výrobou absintu, a spolu s ní poprvé v historii vyrobil v srpnu i 100 litrů pivní pálenky. Manažer turismu Rudolf Šlehofer se nechal slyšet, že pokud bude mít pálenka úspěch, mohl by ji Prazdroj vyrábět i v budoucnu. A možná už se tentokrát obejde bez lihovarnického partnera.