Plaga 2.0

Takovou situaci české školství zažívá snad poprvé

Plaga 2.0
Robert Plaga | Profimedia.cz

Končící ministr Robert Plaga, v letech 2013 až 2020 člen hnutí ANO, zůstane členem vedení resortu. A to i přesto, že nastupuje nová vláda, v níž už se s ANO Andreje Babiše nepočítá. Před nástupem do pozice ministra byl totiž Plaga odborným náměstkem pro vysoké školství. Na post se proto v souladu s dikcí služebního zákona vrací.

Jenže zatímco dříve by takový posun byl obecně hodnocený jako další trafika pro vysloužilého politika, tentokrát to snad nikomu napříč politickým spektrem nevadí. Ba co víc, navržený ministr školství Petr Gazdík (STAN) je za Plagu v týmu rád. „Byl to nejlepší ministr školství. Jestli si za něco zaslouží Andrej Babiš alespoň trochu pochválit, tak za to, že Plagu nakonec neodvolal, byť o tom hned několikrát uvažoval,“ řekl Gazdík.

Politik již také poodhalil své první kroky ve funkci. I zde překvapil. Velmi časté je, že nástupem nového ministra dosavadní koncepce řízení resortu a legislativních plánů padá pod stůl. To ale Gazdík vyloučil. A v podstatě sám sebe prezentoval jako Plagu 2.0. Chce třeba pokračovat v zavádění Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. Dokumentu, jenž si mimo jiné klade za cíl významně osekat rámcové vzdělávací plány. Tedy to, co se děti mají učit.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit