Pirátská mocenská chapadla 2023

Mocenská a vlivová báze Pirátů je širší, než by se na první pohled mohlo zdát. Částečně ji tvoří jejich parlamentní zastoupení. To je však velmi úzké – čtyři poslanci a dva senátoři

Pirátská mocenská chapadla 2023
Olga Richterová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny | Profimedia.cz

Současná vládní koalice poslance ani senátory Pirátů nepotřebuje k tomu, aby kontrolovala parlamentní většinu. Piráti ve Sněmovně nemají zastoupení v řadě stěžejních výborů, včetně rozpočtového, hospodářského, zahraničního, bezpečnostního, pro obranu či pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Koalice však názory pirátských poslanců bere stejně vážně jako názory poslanců ostatních vládních stran.

Aktivní a viditelná je pirátská reprezentace v Evropském parlamentu, kterou tvoří tři poslanci připojení k environmentalisticko-regionální frakci Zelení / Evropská svobodná aliance.

Poslanci
Ivan Bartoš (též předseda strany, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj), Olga Richterová (místopředsedkyně Poslanecké sněmovny), Jakub Michálek (předseda poslaneckého klubu), Klára Kocmanová (jediná „řadová“ poslankyně)
Senátoři
Adéla Šípová, Lukáš Wagenknecht (tvoří společný senátorský klub SEN 21 a Piráti)
Europoslanci
Marcel Kolaja (též takzvaný kvestor EP), Mikuláš Peksa (též předseda Evropské pirátské strany), Markéta Gregorová
Ministři
Ivan Bartoš (vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj), Jan Lipavský (ministr zahraničních věcí), Michal Šalomoun (ministr pro legislativu, předseda Legislativní rady vlády)
Náměstkové ministrů
Jiří Valenta (finance), Petr Třešňák (průmysl a obchod), Radek Holomčík (zemědělství), Zuzana Freitas Lopesová (práce a sociální věci), František Chrást (kultura), Jiří Lehejček (životní prostředí), Lukáš Černohorský (místní rozvoj), Josef Pavlovic (zdravotnictví), Ondřej Profant (ministr pro legislativu) a Lukáš Kolářík (vnitro), který nyní rezignoval, ale téměř jistě bude někým nahrazen

Druhou a momentálně stěžejní část pirátského mocenského zázemí tvoří zástupci v exekutivě. Sem patří jednak tři členové vlády, jednak početní náměstci rozesetí po většině klíčových i řadě méně významných ministerstev. Koaliční smlouva z roku 2021 vytvořila mechanismy, které fakticky dávají velkou moc právě exekutivě, již doplňují různá koaliční grémia (K5, K15, KPK, K108 aj.).

Třetí část pirátské mocenské báze je tvořena regionální a komunální reprezentací. V posledních krajských volbách získali Piráti rovných 99 zastupitelských křesel, která proměnili v zastoupení v devíti krajských koalicích. Hned po volbách nezískali ani jedno hejtmanské křeslo. K němu se probojovali až pozdějším převratem v Plzeňském kraji, kde od té doby úřaduje první pirátský hejtman Rudolf Špoták.

Na úrovni měst a obcí je nejviditelnější vedení „velké“ pražské radnice. Po volbách 2022 sice Piráti neobhájili primátorské křeslo, ale po dlouhém jednání se nakonec stali součástí radniční koalice kopírující složení vládní koalice. Dosavadní primátor Zdeněk Hřib se stal prvním náměstkem pražského primátora a v Radě hlavního města jsou zastoupeni tři další piráti. Piráti spoluvládnou i v Ostravě a v Plzni. Naopak ve druhém největším městě, Brně, skončili v opozici.