PirátoStan: Vítězové a poražení z jedné kandidátky

Voliči vykroužkovali do sněmovny kandidáty Starostů na úkor Pirátů ze společné koalice. Bartoš viní z neúspěchu dezinformace.

PirátoStan: Vítězové a poražení z jedné kandidátky
Předseda Pirátů Ivan Bartoš | foto Michal Čížek, týdeník Hrot

Ve skutečnosti šlo o rozpaky nejistého obecenstva, přesto byla reakce publika ve štábu koalice Pirátů a Starostů na výsledek voleb příznačná. Jakmile oba lídři Ivan Bartoš a Vít Rakušan vystoupili na pódium, dočkal se ten první jen vlažného potlesku, zatímco Rakušana čekaly bouřlivé ovace. Později už byl potlesk pro oba politiky stejně intenzivní, přesto je jasné, že pro Piráty znamená výsledek voleb absolutní fiasko.

Voliči vykroužkovali do Sněmovny kandidáty hnutí STAN na úkor Pirátů, pirátští poslanci budou v příští Sněmovně jen čtyři, o osmnáct méně než doposud. Starostů oproti tomu směřuje do parlamentu o 28 více než nyní. „Mi je z toho úplně špatně“ nebo „Ve všech krajích je vojebali“. Takové věty zazněly k výsledku z úst podporovatelů Pirátů ve štábu společné koalice v prostoru La Fabrika v pražských Holešovicích. 

Oficiálně jsou oba lídři mnohem smířlivější. „To, jestli voliči nějakým způsobem rozhodli, vůbec nic nemění na tom, že koalice Pirátů a Starostů dál existuje. Budeme postupovat jednotně, tak jak jsme slíbili. V koaliční smlouvě stojí společně do vlády,“ prohlásil Rakušan s tím, že jednání o budoucí společné koalici s koalicí Spolu začnou ještě dnes večer a Piráti budou v debatě rovnocenným partnerem. Lze však pochybovat, že výrazně slabší pozice Pirátů by se do podoby budoucí vlády nijak nepromítla. Vzhledem k marginálnímu zastoupení Pirátů ve Sněmovně vytvoří obě strany zřejmě společný poslanecký klub. 

Sám Bartoš viní z neúspěchu Pirátů především dezinformační kampaň posledních měsíců, která vůči Starostům nebyla tak intenzivní. „Myslím, že kroužkování ovlivnila dezinformační kampaň v dezinformačních médiích, ale i z úst pana premiéra,“ řekl Bartoš.

O tom, zda zůstane v pozici předsedy strany, chce nechat rozhodnout členy na Pirátském fóru, naplánovaném na leden. 

Připustil však, že pokud by ohlasy na neúspěch kandidátů byly příliš silné, může v čele strany skončit i dříve. „Není to tak, že se nebude nic dít. Pokud bude poptávka řešit to dříve, můžeme se o tom bavit,“ odpověděl na otázku, zda s vyvozením osobní odpovědnosti bude skutečně čekat až do ledna.