Petříčku, zavírej vrátka. ČSSD hraje o přežití

Vsadí sociální demokraté na jistotu a budou doufat, že to nějak dopadne, nebo půjdou do velkého rizika s nadějí, že to zabere?

Petříčku, zavírej vrátka. ČSSD hraje o přežití
S příchodem místopředsedů ČSSD Tomáše Petříčka a Jany Maláčové se strana měla více otvírat mladším lidem. Příliš to ale nezabralo. | Profimedia.cz

Dubnový sjezd ČSSD měl demonstrovat připravenost této historické strany se do posledního dechu bít o úspěch ve sněmovních volbách. Cíl přitom nevisí tak vysoko. Za úspěch se dá považovat jakýkoli výsledek nad pět procent. Všechno je však jinak. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček totiž oznámil, že na dubnovém sjezdu chce ve funkci nahradit svého stranického kolegu, dosavadního předsedu Jana Hamáčka.

Petříček to zdůvodnil tím, že „ČSSD potřebuje změnit styl“. Na první pohled to vypadá jako takové nevinné plácnutí do vody. Na druhý pohled se to leckomu může zdát jako logické. Petříček vedle podpory své domovské pražské organizace získal i sympatie dalších vlivných členů strany. Podpořili jej jediný aktuální sociálnědemokratický hejtman Martin Netolický, exšéf odborů a Senátu Milan Štěch nebo místopředseda strany Michal Šmarda. Těm všem a mnoha dalším očividně dochází trpělivost se současným nejvyšším vedením, které není schopno odlepit stranu ode dna. Například poslední volební model agentury Kantar přisoudil sociálním demokratům pouhá čtyři procenta, která by je nechala před sněmovními branami.

Situace je kritická a nervozita pochopitelná. Strana musí něco udělat. Daleko spíše než rychlé pohyby ale potřebuje promyšlené a racionální kroky. A jim musí předcházet naprosto chladná analýza situace.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit