Petr Šíla: Hvězda ze zahrady

V Teplicích roste další nová politická osobnost. ODS by měla zbystřit a pomalu okopávat zahrádku.

Petr Šíla: Hvězda ze zahrady
Petr Šíla | Tomáš Novák týdeník HROT

Lidé v Teplicích ho mohli potkat jako dobrovolníka v očkovacím centru. Jeho profesní působiště je ale v tamní botanické zahradě, kterou od roku 2019 coby nejmladší ředitel v Česku vede a má s ní také velké plány. Petr Šíla je i zastupitelem Teplic, kam nastoupil po zesnulém primátorovi Jaroslavu Kuberovi. Je to patriot a jedna z dalších teplických politických hvězd, kterou profiluje přesah do veřejného života.

„Měli bychom být odpovědní k místu, kde žijeme. Zejména proto, že Ústecký kraj patří k těm, odkud po válce odešel život, přetrhaly se vazby a nové vlastně pořád nevznikly,“ říká v rozhovoru pro týdeník Hrot.

Vy jste v teplickém zastupitelstvu obsadil místo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi. Čím on pro vás byl?

Líbilo se mi na něm, že měl na všechno jasný názor. Sděloval ho jednoduše, srozumitelně a pro veřejnost čitelně. Také mě bavil jeho vztah k veřejnosti. Vždycky říkal, že nebude mít internetové bankovnictví a radši půjde se složenkou na poštu. Spojí se v tom prý dvě věci. Jednak mu nikdo nevysaje účet, jednak se potká s voliči. To byl přesně on. Byl lidský a nebál se mluvit s lidmi. Toto charisma nemá ze současných politiků nikdo. Ne s každým jeho krokem jsem souhlasil, ale to je v politice přirozené.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit