Bujnoch vstoupil do hry o Arcu

Seznam vlivných figur mezi věřiteli skupiny Arca se před říjnovou schůzí rozrostl o další zajímavé jméno. Silnou pozici získal pražský vymahač Petr Bujnoch.

Bujnoch vstoupil do hry o Arcu
Rastislav Velič | foto Hynek Glos, týdeník Hrot

Pražský podnikatel a profesionální vymahač pohledávek Petr Bujnoch, vládce skupiny Credit One, známý například z války o podíl v obchodníkovi s energiemi Bohemia Energy, razantním způsobem vstoupil také do ostře sledované insolvence skupiny Arca Investments.

Jen několik dní před důležitou schůzí věřitelů, která se má konat 5. října, převzal Bujnoch pohledávky v nominální hodnotě zhruba 700 milionů korun od investiční společnosti Nova Money Market. Ta přitom patří mezi firmy spřízněné se skupinou Arca. 

Firmu řídí Veličův dlouholetý obchodní spojenec Rudolf Vřešťál. Ostatně také Bujnoch s Veličem v minulosti dokázali najít společnou řeč a prozatím je znalci z trhu považují spíše za spojence. Bujnoch je zároveň na trhu znám svou nevypočitatelností a ryzím oportunismem.

Jako mimořádně vyhrocený se navíc dá popsat jeho vztah k advokátovi Petru Kuhnovi, který řadu let zastupuje manžele Písaříkovy ve zmiňované právní válce o podíl v jejich energetické skupině Bohemia Energy. Kuhn, partner advokátní kanceláře Badokh, je dnes zároveň hlavním právním stratégem Veličova vedení skupiny Arca Investments.

Bujnochův nástup do hry automaticky nemusí znamenat příchod nového spojence Rastislava Veliče. Ten chce na říjnové schůzi věřitele skupiny přesvědčit, aby podpořili jeho plán skupinu reorganizovat. Vytvořil jej pro něj uznávaný odborník Petr Smutný z PwC. Už nyní však řada věřitelských skupin v čele s brněnským fondem IFIS dává hlasitě najevo, že žádný plán z dílny současného vedení skupiny pro ně není přijatelný.