Personální zemětřesení mezi plynaři: šéfka svazu Kovačovská končí

Dosavadní výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu Lenka Kovačovská s ve funkci končí. Dočasně ji nahradí šéfka legislativně-strategického odboru Veronika Vohlídková.

Personální zemětřesení mezi plynaři: šéfka svazu Kovačovská končí
Lenka Kovačovská | foto Český průmyslový svaz (publikováno se svolením)

Jedna z nejvlivnějších a nejvýraznějších žen v tuzemské energetice opouští po čtyřech letech pozici. Výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu (ČPS) Lenka Kovačovská k dnešnímu dni končí. Až do výběru oficiálního nástupce prostřednictvím výběrového řízení povede ČPS dosavadní ředitelka legislativně-strategického odboru Veronika Vohlídková. 

„ČPS nyní disponuje po odborné a lidské stránce velmi silným týmem. Jeho sestavení bylon edílnou součástí mojí role stejně jako propagace a prosazování zájmů plynárenství. Svůj mandát jsem splnila,“ okomentovala svůj odchod Kovačovská.

Kovačovská v minulosti pracovala ve správci přenosové soustavy ČEPS a poté na ministerstvu průmyslu. Tam v roce 2015 nahradila Pavla Šolce ve funkci náměstkyně pro energetiku. Na ministerstvu skončila při vlně odchodů v rámci „systemizace“ během první vlády Andreje Babiše, která nikdy nezískala důvěru a vládla v demisi. Posléze přišla do vedení ČPS.

Veronika Vohlídková
foto Český průmyslový svaz (publikováno se svolením)

Rodilá Slovenska má pověst zkušené energetičky dobře se orientující v nepřehledném  legislativním prostředí energetického odvětví, které se nepřetržitě mění v souvislosti s rostoucími zelenými ambicemi Evropské unie. „Chtěl bych poděkovat Lence za čtyři roky usilovné práce. Zejména bych vyzdvihl její přínos pro tvorbu celé řady legislativních norem a za popularizaci i tak odborných témat, jako je využití zelených plynů v energetice nebo plynová mobilita,“ dodal předseda rady svazu Martin Slabý. 

Její nástupkyně ve vedení ČPS Veronika Vohlídková je stejně jako Kovačovská absolventkou VŠE. V minulosti pracovala pro ČEZ či Net4Gas. Od listopadu 2018 je v Českém plynárenském svazu ředitelkou legislativně-strategického odboru. Je rovněž členkou představenstva České vodíkové technologické platformy.