Pentagon vzkázal Rusům: Nikdo nebude militarizovat vesmír

Americká armáda se znepokojením sleduje ruské testy zbraní pro ničení nepřátelských satelitů. Generál vesmírných sil James Dickinson vzkázal Moskvě, že vesmír patří všem národům.

Pentagon vzkázal Rusům: Nikdo nebude militarizovat vesmír
ilustrační obrázek | Shutterstock.com

V době střídání stráží v Bílém domě by neměla taková zpráva zapadnout. Vedení americké armády varuje, že se Putinovo Rusko snaží militarizovat vesmír tím, že dlouhodobě testuje zbraňové systémy, jež dokážou ničit satelity ostatních států. Takové jednání je nepřijatelné, i když se Moskva navenek tváří, že to není pravda.

„Rusko učinilo z vesmíru bojiště testováním vesmírných i pozemních zbraní určených k zaměření a ničení satelitů. To je v rozporu s tvrzením Moskvy, že se Rusko snaží předcházet konfliktům ve vesmíru,“ zdůraznil ve svém prohlášení šéf vesmírných sil James Dickinson. Je nezbytné, aby svět zajistil, že vesmír bude dostupný a bezpečný pro všechny národy světa. 

Odkazuje na testování ruských raket, jež jsou schopny ničit satelity na nízké oběžné dráze Země. Podobný test učinila také Indie v březnu 2019. Zničila vlastní družici. Vyvolala tím pobouřené reakce z celého světa. Pozorovatelé varovali, že takový druh testů navíc ohrožuje i ostatní satelity, protože je mohou poškodit zbytky zničených cílů. 

Deset testů Nudolu

V případě Ruska se jedná o testování protiraketového systému Nudol. Poslední test proběhl 16. prosince 2020 a byl už desátý v pořadí. Testování začalo v roce 2014. Má mít schopnost ničit cíle na nízké oběžné dráze, včetně satelitů. Moskva zdůraznila, že se jedná o obranný protiraketový deštník, který má chránit Moskvu i další potenciální ruské cíle. 

Právě testování protisatelitních zbraní Ruskem a Čínou bylo pro Trumpovu administrativu argumentem pro vytvoření vesmírných sil v roce 2019. Dickinson dodal, že zřízení speciálního vesmírného sboru přišlo za pět minut dvanáct. „Jsme připraveni a odhodláni zabránit agresi, bránit náš národ a naše spojence před nepřátelskými činy ve vesmíru,“ varoval. 

Ve stejném duchu hovořil i úřadující ministr obrany Christopher Miller při příležitosti představení nové vesmírné politiky, jež má podporovat normalizaci chování zemí ve vesmíru, usnadnit využití pro komerční účely a zároveň odradit ostatní země od agresivního chování. Končící ministr zahraničí Mike Pompeo zdůraznil, že USA budou podporovat právo národů na odpovědné využití vesmíru. 

Pozor na mocný laser

Americké vesmírné síly mají obavy nejen z testů raketových systémů, ale i z další vojenské výzbroje, jako jsou laserové zbraně. Těmi se chlubil Vladimir Putin už v roce 2018. Mají v nadcházející dekádě posílit vojenské schopnosti Ruské federace. Ze sci-fi povídek se dostaly až na úroveň pro taktické využití v ruské armádě, prohlásil vládce Kremlu. Zmínil konkrétně komplex Peresvět, vysoce energetický laser, který může být úspěšně použit proti bezpilotním letounům. Tento druh zbraní vyvíjejí ale i Američané. Mají být nasazeny nejen u pozemních sil, ale také u námořnictva a letectva. 

Americkým vojenským špičkám se nelíbí ani ruské riskantní chování na orbitě. Umělé družice se pohybují nezodpovědně a provokativně. Ruská armáda se je snaží upravit tak, aby mohly přímo útočit na jiné satelity. Už v roce 2017 ruské satelity ukázaly, že mohou vypouštět objekty do vesmíru vysokou rychlostí. 

Nebezpečné manévry

Nově se upozorňuje na případ družice Kosmos 2523. „Družice vypustila do vesmíru další objekt vysokou rychlostí okolo 250 kilometrů za hodinu,“ upřesnil Chris Ford, americký náměstek ministra zahraničí pro mezinárodní bezpečnost a omezení šíření zbraní. Šlo o další test během léta 2020. Navíc už předtím došlo k nebezpečným manévrům ruského satelitu nedaleko americké družice

Ke kritice Moskvy se přidala i Velká Británie. Šéf britského vesmírného ředitelství na ministerstvu obrany Harvey Smyth prohlásil, že jsou znepokojeni chováním Ruska na oběžné dráze, protože satelity testuje jako zbraňové systémy. Rusko se přitom zavázalo společně s další stovkou zemí, včetně Číny, USA i Británie, že vesmír musí být využíván všemi národy čistě pro mírové účely. Nicméně BBC upozornila, že neexistuje mezinárodní smlouva, jež by zakazovala testování a použití zbraní, které mohou ničit satelity. 

Američané v této souvislosti poukazují na zjevně protichůdný oficiální postoj Moskvy, jež žádá přijetí mezinárodní smlouvy o zákazu umístění zbraní do vesmíru. V OSN také prosazovala rezoluci o zákazu rozmístění zbraní ve vesmíru. Ford to považuje za vrchol pokrytectví. Moskva na jedné straně tvrdí, že chce zabránit militarizaci vesmíru, ale souběžně pokračuje v testování zbraňových systémů určených k ničení cílů na oběžné dráze.