Pěkně drahé přijímačky. Doučovací byznys nabobtnal do neuvěřitelných rozměrů

Ani devítiletá školní docházka se samými jedničkami nezaručuje, že se dítě dostane na střední školu, kterou si vybralo.

Pěkně drahé přijímačky. Doučovací byznys nabobtnal do neuvěřitelných rozměrů
ilustrační foto | Shutterstock.com

Rozhodující v mnoha případech bývá to, jestli jeho rodiče mají dost peněz na zaplacení speciálního přípravného kurzu na přijímací řízení.

Doučovací byznys v posledních letech nabobtnal do neuvěřitelných rozměrů. Kyne úměrně tomu, jak posilují populační ročníky mířící ze základních na střední školy – aniž by se kapacity gymnázií a dalších výběrových škol úměrně tomu zvyšovaly. Rodiny jsou tak ochotné zaplatit až desítky tisíc korun, aby si „pojistily“, že se jejich dítě dostane na vybranou školu. Nejhorší situace je v Praze a dalších velkých městech.

Je to obludné z několika pohledů. Zaprvé: Politici nás opakovaně ujišťují, jak mají zájem o budování vzdělané společnosti, ale pro nemalou skupinu nadaných dětí nejsou schopni zajistit adekvátní školy.

Zadruhé: Mnohé základní školy vlastně nedokážou dostatečně připravit své žáky na všechno, co je může u přijímaček potkat. Děti nepotřebují jen znát danou látku, ale potřebují také znalosti, jak u stresujících zkoušek uspět. Na doučovací kurzy tak často chodí i školáci s vynikajícím prospěchem.

A zatřetí: Rozevírají se pomyslné vzdělávací nůžky mezi rodinami, které si doučovací lekce mohou dovolit, a těmi, které nikoli. V letošním školním roce se dokonce rozevřou ještě výrazněji, protože mnohé rodiny si kvůli předraženým energiím a zvyšujícím se cenám potravin a dalších výrobků a služeb nebudou moci dovolit své děti na kurzy poslat.