Peking odsunul New York. Už má nejvíc miliardářů na světě

Žebříček měst s největším počtem dolarových miliardářů dlouho ovládal New York. Po sedmi letech jej ale v čele vystřídala čínská metropole.

Peking odsunul New York. Už má nejvíc miliardářů na světě
Čang I-ming | Profimedia.cz

Z každoročního měření časopisu Forbes, které se zaměřuje na miliardáře po celém světě, vycházel posledních sedm let stejný výsledek: lídrem mezi městy byl New York. Letos ale došlo ke změně, když se před něj dostal Peking, byť jen velmi těsně (100 : 99).

V hlavním městě Číny loni přibylo hned 33 dolarových miliardářů. Za tímto velkým nárůstem stojí vzestup technologických firem, výkonnost akciových trhů a také fakt, že se Číně oproti většině zemí ze Západu podařilo vyrovnat s následky pandemie covidu-19 rychleji. V celé zemi (včetně Hongkongu a Macaa) se počet miliardářů meziročně zvýšil o 210, nejvíce na celém světě.

Z pohledu zemí jsou na prvním místě stále Spojené státy se 724 dolarovými miliardáři, Čína se na ně ale rychle dotahuje, a pokud vydrží současný trend, brzy se ocitne na prvním místě pomyslného žebříčku, možná už příští rok. Na třetí příčce zůstává Indie.

Dařilo se hlavně podnikatelům v technologickém sektoru, což má celkem logickou spojitost právě s pandemií. Lidé totiž nakupovali online mnohem více než kdy dříve a zavření doma hledali na internetu také zdroje zábavy.

Peking se sice dostal před New York v počtu miliardářů, v souhrnné hodnotě jejich majetku má ale o 80 miliard dolarů pořád náskok největší město USA. Nejbohatším obyvatelem New Yorku je mediální magnát a bývalý starosta města Michael Bloomberg, který se loni neúspěšně pokoušel o kandidaturu na prezidenta USA. Hodnotu jeho majetku vyčíslil Forbes na 59 miliard dolarů. V Pekingu je s 35,6 miliardy dolarů nejbohatší Čang I-ming, šéf technologické společnosti ByteDance, pod niž spadá populární aplikace na sdílení videí TikTok.

V loňském roce přibylo na světě 493 nových dolarových miliardářů, v průměru tedy jeden za 17 hodin. Nejbohatším člověkem na světě zůstává zakladatel Amazonu Jeff Bezos, jehož jmění odhaduje Forbes na 177 miliard dolarů.