Pavel Kadera: Vítězové a poražení nejsou. Záleží na konceptu a skladbě nájemců

Pavel Kadera: Vítězové a poražení nejsou. Záleží na konceptu a skladbě nájemců
Fund Manager NOVA Real Estate Pavel Kadera

„I přes prvotní paralýzu maloobchodu začátkem loňského roku došlo k jeho rychlému zotavení během léta. Dle makroekonomických statistik stoupla depozita na účtech domácností, které chtěně či nechtěně odkládají spotřebu a vytvářejí si rezervy. V jednu chvíli budou chtít lidé tuto odloženou spotřebu dohnat. Stojím si za tím, že kamenné obchody, které známe a jsme na ně zvyklí, nevymizí,“ komentuje Fund Manager NOVA Real Estate Pavel Kadera současnou situaci okolo komerčních nemovitostí v oblasti maloobchodu.

Vítězové a poražení. Platí to i v segmentu obchodních a retailových center? 

Komerční nemovitosti v oblasti maloobchodu (tzv. retailu) můžeme rozdělit do tří základních skupin, a to na klasická obchodní centra, retail parky a tzv. big box projekty pronajaté zejména hyper/super/hobby market operátorům. Mix nájemců obchodních center bývá převážně tvořen fashion průmyslem, který je díky vládním nařízením relativně více zasažen. 

Situace u nákupních parků neboli retail parků je poměrně lepší. Velkou roli hraje skladba nájemců a zároveň je v této době jejich výhodou stavební otevřenost. Nájemní jednotky jsou typicky přístupné zvenku, a nedochází tak k vysoké koncentraci lidí na jednom uzavřeném místě, což dává nakupujícím relativní pocit bezpečí. 

Třetím segmentem jsou již zmíněné samostatné hypermarkety a supermarkety, které z pohledu obratů jsou na tom relativně dobře a někde dochází k zajímavým nárůstům obratů. Na druhou stranu se snížila frekvence návštěv tzv. footfall. Lidé vyráží do obchodů méně, a objem jejich nákupních košíků se tedy zvětšil. S postupnými restrikcemi pozorujeme za uplynulý rok určitou změnu potřeb návštěvníků v našich obchodních centrech a prodejnách. 

V čem vidíte onu změnu potřeb návštěvníků? 

Již je tomu téměř rok, kdy lidé většinu svého času tráví ve svých domovech. Činnosti, které dříve odkládali, v lockdownu dohnali. Jako příklad bych uvedl zajímavé nárůsty obratů a návštěvnosti u obchodů s domácími potřebami či u optiky. Zcela jistě prospívá pandemická situace lékárenskému průmyslu. Evidujeme, že se zvýšil nejen nárůst zákazníků lékárny v našem obchodním centru, na druhou stranu máme informace, že klesl výdej léků na předpis. V době, kdy se vše zpomalilo, lidé věnují více času sami sobě a svým potřebám. Bohužel vše není zalité sluncem a v podobě plusových čísel. Největší propad pozorujeme u našich nájemců z oblasti food courtu (restaurace, fast foody). Opět jsou hlavníi příčinou vládní nařízení omezující gastronomii a volný pohyb osob.

Jak reagují nájemci na situaci? 

Většina se snaží bojovat. Určitě je dobře, že retailoví nájemci mají možnost využít státní podpory v rámci programu COVID – Nájemné. Věřím, že s našimi nájemci máme korektní vztahy, a snažíme se s nimi aktivně pracovat. Snažíme se najít rovnováhu mezi snahou ulehčit nelehkou dobu nájemcům, ale také generovat stabilní výnos pro naše investory. Na trhu typicky dochází k jednáním ohledně rozvolnění současných nájmů výměnou za prodloužení nájemního vztahu.

A budoucí výhled na maloobchodní segment? 

S postupným ústupem pandemické situace, na který se jistě všichni velmi těšíme, můžeme očekávat rychlý ekonomický návrat. I přes prvotní paralýzu maloobchodu začátkem loňského roku došlo k jeho rychlému zotavení během léta. Dle makroekonomických statistik stoupla depozita na účtech domácností, které odkládají spotřebu a vytvářejí si rezervy. V jednu chvíli budou chtít lidé tuto odloženou spotřebu dohnat. Stojím si za tím, že kamenné obchody, které známe a jsme na ně zvyklí, nevymizí. Jen ještě chvílií potrvá, než se do nich podíváme. 

O NOVA Real Estate

Fond NOVA Real Estate se od roku 2015 zaměřuje na přímé investice do komerčních nemovitostí, které jsou určené pro instituce a kvalifikované investory. Pro akvizice do majetku NOVA Real Estate jsou vybírány nemovitosti prémiového typu. Při posuzování výhodnosti transakcí je brán zřetel především na délky nájemních smluv, lokalitu a celkový stav nemovitosti. Fond spravuje aktiva ve výši 330 milionů eur.