Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Pardubický bodyček. Benýšek útočí na Dědka kvůli stadionu

Někdejší majitel hokejové Slavie a známý byznysový troublemaker Richard Benýšek vystoupil proti záměru majitele Dynama Petra Dědka vybudovat v Pardubicích multifunkční halu za čtyři miliardy.

Pardubický bodyček. Benýšek útočí na Dědka kvůli stadionu
Richard Benýšek | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Benýšek tak učinil z pozice minoritního akcionáře tamního Dostihového spolku, který by měl část pozemků potřebných pro výstavbu haly Dědkovi prodat. Proti obřímu projektu teď rozjíždí protestní petici a hrozí podáním trestního oznámení.    

„Nemohu souhlasit s plánem města Pardubice na prodej části pozemků v areálu dostihového závodiště panu Petru Dědkovi, který v prostoru stávajícího kolbiště pro parkurové disciplíny chce postavit novou hokejovou halu. Tato megalomanská stavba nenávratně poškodí pardubický dostihový sport, závodiště a ohrozí budoucnost dostihů v Pardubicích,“ uvedl Benýšek, mimo jiné člen olomoucké ODS. 

Se záměrem podle něj nesouhlasí ani osobnosti dostihového sportu v čele s žokejem Josefem Váňou a celá řada minoritních akcionářů Dostihového spolku. „Proto je zarážející, že pardubický magistrát vedený panem primátorem Martinem Charvátem (ANO) se k záměru staví velmi vstřícně. Zarážející je, že se záměrem města nebyli seznámeni minoritní akcionáři Dostihového spolku,“ dodal Benýšek. V Dostihovém spolku má město Pardubice šedesátiprocentní podíl. Benýšek považuje postup města za netransparentní, a proto chce podat trestní oznámení. Poukazuje na to, že nebyl vypracován znalecký posudek na hodnotu pozemků a ani studie případných dopadů stavby na okolní život. 

 

Podle Benýška je zvláštní i rychlost, se kterou je magistrátní koalice ochotná postupovat. Argumentuje i tím, že v Pardubicích už jedna multifunkční hokejová hala stojí. V roce 2007 navíc prošla nákladnou rekonstrukcí. „Výstavba nové tak není nutná. Navíc to nedává ani ekonomický smysl. Investor po městu požaduje, aby financovalo výstavbu nové silnice, pěší lávky, parkovacího domu a související infrastruktury. To by podle zastupitelky Heleny Dvořáčkové mohlo město stát skoro miliardu korun,“ říká Benýšek. 

Benýšek je známý byznysový potížista, který podobné nátlakové akce rozhodně nedělá poprvé. Olomoucký investor v zemědělství a nemovitostech s historickými vazbami na skupinu PPF v minulosti ostřeloval třeba prostějovské sportovní centrum tenisového bosse Miroslava Černoška, v Olomouci vedl spory o příjezdovou cestu k domům tamních bohatýrů Josefa Lébra a Milana Šimonovského. V dávnější minulosti sváděl tvrdé boje o lihovar s Františkem Mrázkem a s Alešem Hušákem se střetl v bitvě o O2 arenu.

Vládce realitní skupiny D+D Real a majitel pardubického Dynama Petr Dědek představil projekt nové multifunkční arény v polovině května. Podle jeho slov by hala měla být otevřena v srpnu 2025 a náklady na její výstavbu by se měly pohybovat mezi třemi a čtyřmi miliardami korun. Podle projektu by mělo jít o jeden z nejmodernějších počinů svého druhu v Evropě s kapacitou 13 500 diváků pro hokej a patnáct tisíc pro koncerty. Komplex má kromě samotné haly tvořit také tréninková plocha a hotel s restaurací a kongresovými sály. Parkovací dům by zase měl být zároveň novou tribunou pro dostihové závodiště. 

„Argumenty o netransparentnosti a znaleckém posudku jsou naprosto směšné. Pan Benýšek o tom zjevně vůbec nic neví. Teď se bavíme o smlouvě o smlouvě budoucí. Znalecký posudek se samozřejmě vypracuje v další fázi, stejně jako všechny náležitosti. Tento úplně nesmyslný útok jen škodí Dostihovému spolku a městu. A pan Benýšek ze sebe jen veřejně dělá blázna,“ říká k tomu východočeský miliardář Dědek.

Rovněž on, developer logistických areálů z Vrchlabí a také významný golfový promotér, má v byznysu pověst neřízené střely. V hokejovém prostředí volá po zásadních změnách v čele svazu, stejně tak kritizuje marketingovou spolupráci českého hokeje s agenturou BPA ze skupiny Tipsport a nabízí vlastní koncept. Kluby podle něj dostávají málo peněz za reklamu i televizní práva. Napjaté vztahy má údajně zejména s majiteli hokejové Sparty a Liberce Karlem Pražákem a Petrem Syrovátkou.  

Oba byznysmeni patří historicky k blízkým obchodním spojencům zemřelého miliardáře Petra Kellnera a jeho skupiny PPF. Totéž však platí i pro Richarda Benýška. Ve sporu o dostihové pozemky se tak zrcadlí mnohem vrstevnatější příběh sporů a protichůdných byznysových zájmů, jehož pokračování se jistě brzy přelije i na další bojiště.