Panika v bankovním ráji. Problémy Credit Suisse nevěstí nic dobrého

Opakování obřího pádu Lehman Brothers nejspíš nehrozí, ale potíže švýcarské banky Credit Suisse o příliš dobré kondici bankovního sektoru nesvědčí.

Panika v bankovním ráji. Problémy Credit Suisse nevěstí nic dobrého
ilustrační foto | MDart10 / Shutterstock.com

Zřejmě žádná jiná světová banka nevzbudila v posledních dnech takovou vlnu zájmu médií a zároveň obav investorů jako švýcarská Credit Suisse. 

Finanční instituce s dlouholetou tradicí doplácí na hříchy z minulosti. Její pověst poškodilo hned několik skandálů například kvůli praní špinavých peněz.

Když se tak nedávno objevily na sociálních sítích informace, že banka balancuje na pokraji krachu a trápí ji nedostatek kapitálu, bylo mnoho důvodů takovým zprávám věřit. 

Hrozí tedy Credit Suisse bankrot, který by mohl mít podobně devastující dopady jako pád americké Lehman Brothers v roce 2008?

Podle všeho takový scénář není realistický. Pravda je taková, že banka bude pravděpodobně kvůli chystané restrukturalizaci potřebovat až miliardy franků, které se patrně pokusí získat úpisem nových akcií, což rozředí podíly dnešních akcionářů.

Ani takové gigantické náklady by ji ale neměly stáhnout ke dnu.

Analytici navíc upozorňují, že švýcarští regulátoři jsou si dobře vědomi systémové důležitosti banky a katastrofy, kterou by její krach způsobil ve finančním světě. Je proto velmi nepravděpodobné, že by nechali situaci dojít až k bankrotu.

Jako perspektivní investici ovšem Credit Suisse rozhodně doporučit nelze.